Reactualizat la:

Un studiu indica cifre ingrijoratoare: 23% dintre copii au tendinta de a deveni dependenti de jocurile de noroc! Interviu

Un studiu indica cifre ingrijoratoare: 23% dintre copii au tendinta de a deveni dependenti de jocurile de noroc! Interviu
Jocurile de noroc au început să fie o atracție serioasă pentru copiii din Cluj-Napoca, iar partea mai gravă este că vârsta de la care aceștia sunt tentanți să le folosească este din ce în ce mai mică. 23,54% din cei peste 1000 de copii din Cluj, care au luat parte la un studiu, au fost declarați jucători problemă, cu riscul de a deveni patologici, iar 3,48% sunt deja declarați patologici.

Rectifica

 Studiul a fost realizat de conf.dr. Viorel Lupu și psiholog drd. Ramona Todiriță și a fost prezentat la Viena, tema fiind problema jocului de noroc. Au fost chestionați 1032 cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani. Procentul copiilor din Cluj care au probleme mari cu jocurile de noroc este de 3,8%, comparativ cu 6% cât era în 2002, eșantionul cuprinzând doar 500 de copii. Clon.ro a stat de vorbă cu Ramona Todiriță, care ne-a dezvăluit exclusiv câtva informații utile referitoare la această problemă majoră. 

 

Clon.ro: Studiul realizat scoate în evidență o diferenţă între numărul copiilor din România care sunt tentaţi de jocurile de noroc între 2010 şi cei din 2002! Care este această diferenţă şi care sunt principalele cauze ale acestui fapt?

Ramona Todiriță: În 2002 au fost chestionaţi copii mai mari, cu vârste între 14 şi 19 ani, studiu realizat de Conf. Dr. Viorel Lupu şi au fost în total 500 de adolescenţi. În 2010 Conf. Dr. Viorel Lupu, împreună cu mine, Psiholog Drd. Ramona Todiriţă, am realizat studiul pe 1032 de elevi, copii şi adolescenţi cu vârste între 11 şi 19 ani. Am extins vârsta pentru că aceasta scade, copiii fiind interesaţi de jocurile de noroc de la o vârstă tot mai mică. Gândiţi-vă că mulţi ştiu să folosească internetul mult mai bine decât părinţii lor şi pot utiliza cu uşurinţă datele de pe cărţile lor de credit, mai ales că cei mai mulţi dintre jucătorii patologici de noroc au ca trăsătură minciuna. În 2002 aproximativ 6% aveau probleme mari, iar in 2010 3.48% au aceste probleme. Diferenţa arată aparent o scădere, dar e o falsă impresie pentru că noi am inclus şi copii mult mai mici ceea ce, teoretic, ar fi trebui să scadă prevalenţa mult mai mult. Trebuie să menţionez că această tulburare apare în egală măsură la copiii săraci, dar şi la cei bogaţi. Primii vor să aibă mai mulţi bani, cei bogaţi se plictisesc şi caută senzaţii tari. Tot în preajma anului 2002, Conf. Dr. Viorel Lupu a realizat un studiu pentru a vedea care sunt factorii care îi predispun pe copii la jocurile de noroc. Aceştia ar fi: divorţul /separarea părinţilor, o boală fizică gravă a unui membru al familiei, decesul unui membru al familiei, întreruperea unei relaţii afective, o boală psihică gravă a unui membru al familiei, prezenţa în antecedente a unui accident grav. Mai mult sau mai puţin discutat este faptul că 23% sunt jucători problemă, ceea ce înseamnă că au un risc mare de deveni patologici. Este foarte îngrijorător. De fapt, la cea de-a 8-a Conferinţă Europeană de Studiu a Jocului de noroc de la Viena din 2010 s-a discutat acest aspect de creştere a procentului jucătorilor problemă. În iunie 2011 am prezentat Raportul „Problem Gambling in Central and Eastern Europe” la Congresul Internaţional de la Varşovia şi am prezentat foarte clar şi comparativ date din toate ţările acestei părţi a Europei. Din păcate suntem un paradis fiscal deocamdată pentru dezvoltarea jocurilor de noroc online. Încercăm însă prin Conferinţa Naţională realizată în premieră în România, la Cluj-Napoca în 20 Octombrie 2011 să ne reunim mai mulţi specialişti în domeniu, dar şi reprezentanţi ai industriei jocurilor şi ai legislativului pentru a dezbate această problemă şi a veni în sprijinul jocului responsabil. 

 

Clon.ro: Mai mult, inclusiv vârsta de la care se apuca a scăzut. Este o problema relevantă? Care sunt factorii care contribuie la aceasta situaţie?

Ramona Todiriță: Vârsta devine tot mai mică, aşa cum am menţionat, mai ales pentru că fenomenul se produce astfel: copii încurajaţi şi lăudaţi că „se pricep la calculator”, astfel sunt recompensaţi prin laudă şi consideră că fac ceva bine, atâta timp cât stau la calculator. În plus, părinţii nu sunt deranjaţi de copii, aceştia putând să îşi facă treburile şi oricum sunt foarte ocupaţi. Astfel că pentru o perioadă sunt beneficii de ambele părţi. Unii se distrează, alţii pot să îşi îndeplinească sarcinile suprasolicitante. Dar internetul oferă posibilitatea de a accesa tot felul de site-uri. Chiar şi de jocuri. La început de îndemânare, apoi tot mai violente. Apoi se joacă în reţea, bătăi, etc., şi apoi, pentru a aduce un plus de adrenalină, încep să parieze. Apoi descoperă că sunt şi servicii de pariere online, dar au nevoie de un card de credit. Aici intervine „ingeniozitatea” lor, găsesc o soluţie, chiar dacă au sub 18 ani. Se ştie că şi lozuri se pot cumpăra chiar dacă legea nu le permite vânzarea acestora minorilor. Şi apoi află că sunt cazinouri, că acolo e un fel de „paradis” unde poţi câştiga o mulţime de bani. Şi aşa…i-am pierdut, e deja destul de târziu, dar sunt soluţii.

 

Clon.ro: În top trei observ următorul aspect în studiu: pariurile sportive, loto/ internet si ruleta/ blackjack…totusi, sunt jocuri pentru care este nevoie de bani….de destul de mulţi bani! De unde fac rost aceşti copii şi care sunt vârstele cele mai frecvent întâlnite?

Ramona Todiriță: La început majoritatea câştigă. Pun puţini bani şi câştigă mulţi. Apoi tind să creadă că aşa va fi mereu. Dacă pierd vreodată spun că din cauza diferitelor fenomene, dar în niciun caz că ar pierde pentru că aşa stau lucrurile cu şansele. Revin pentru a câştiga ce au pierdut. Dacă nu au bani se împrumută. Dacă nu-i pot returna lărgesc reţeaua de împrumut, mereu cu speranţa că vor câştiga marele pot. Apoi fură, amanetează, mint. Vorbim de jucătorii patologici. Vârsta medie este de 16-17 ani. 

 

Clon.ro: Tendinţa este clară: băieţii sunt mult mai aplecaţi spre aşa ceva decât fetele! De ce?

Ramona TodirițăStudiul realizat de noi a relevat ceea ce e firesc, băieţii la această vârstă: sunt mai mari căutători de senzaţii şi încep mult mai repede să joace. Apoi, dacă băieţii joacă nu e un fenomen foarte blamat social. Dar la vârstă adultă găsim destul de multe femei. Încercaţi în cazinouri să vedeţi că aproape 1/3 sunt femei. 

 

Clon.ro:  Ce înseamnă un jucător patologic în cazul unui copil?

Ramona Todiriță: Un jucător patologic la vârsta copilăriei se caracterizează prin faptul că joacă tot mai mult timp şi tot mai mulţi bani, că deşi încearcă să stopeze jocul, nu reuşeşte. Împrumută bani pentru a juca, minte, fraudează, amanetează lucruri personale, pune în pericol situaţia şcolară prin note slabe şi prin absenţe în creştere, când nu joacă devine agitat şi nervos. Este important să considerăm jocul patologic doar atunci când este vorba de punerea în joc a unor sume de bani a unor lucruri ce pot fi vândute şi transformate în bani. 

 

Clon.ro: Care pot fi soluţiile oferite de un specialişti pentru părinţi…pentru ca aceştia sa poată face fata cu succes unei probleme de o asemenea gravitate?

Ramona Todiriță: Părinţii trebuie informaţi cu privire la ce este adecvat şi ce nu cu privire la utilizarea calculatorului şi internetului. Timpul pe internet trebuie limitat. Este important să facă lucruri utile la calculator, nu doar să se joace. Dacă apar astfel de probleme – nu se dezlipeşte din faţa calculatorului, are absenţe multe de la şcoală, are note tot mai slabe, dispar bani sau lucruri valoroase de acasă, ar trebui să se adreseze unor specialişti. Spre exemplu, psihologilor sau psihiatrilor. Nu sunt foarte mulţi profesionişti specializaţi pe această problemă, dar dorim foarte mult să fim mai mulţi pe viitor. Ne gândim şi la o formare în acest sens. Eu le stau la dispoziție celor care au nevoie în timpul anului la Şcoala „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca sau la telefon 0747-094972, iar Conf. Dr. Viorel Lupu la Clinica de Psihiatrie Pediatrică de pe Strada Ospatăriei F.N. 

 

Clon.ro: Exista programe speciale pentru consultanţa acestor copii la Cluj?

Ramona Todiriță: La aceste programe lucrăm acum şi dorim să fie o surpriză pe care să o descoperiţi în 20 Octombrie 2011. 

Câteva cifre relevante din studiul pe jocurile de noroc

Pe lângă procentele menționate, 3,48% declarați jucători patologici și 23,54% jucători problemă, studiul a scos la iveală că mai bine de 72% din copiii chestionați sunt curioși de jocurile de noroc, o fac mai mult în scop recreațional. La capitolul jocurilor de noroc jucate săptămânal un top ar arăta astfel: pariurile sportive 36,11%, loto/ internet casino – 25%, ruletă/ black-jack – 22,22%, și cărți pe bani 16,66%. O altă concluzie gravă a studiului indică faptul că jocurile de noroc sunt asociate cu diverse elemente dăunătoare: 66,66% cu alcoolul, 19,44% cu drogurile legale, 16,66% cu fumatul, 13,88% cu drogurile ilegale. 65,57% din copiii chestionați au fost băieți, în vreme ce 34,43% fete. Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria Clon Ştirile judeţului Cluj
Totul despre relațiile online
Dacă încă nu ți-ai găsit jumătatea nu trebuie să intri în panică, indiferent de vârstă. mai multe »
Terapia OHT, o procedura revolutionara in tratarea cancerului
Noua terapie din acest domeniu, se numește Ozone Oxigen High Dose Teraphy (OHT), este un tratament revoluționar, [...] mai multe »
Lucruri de considerat despre achiziţia maşinilor de tip CNC
De-a lungul anilor tehnologia s-a schimbat atât de mult încât inovaţiile pe piaţă sunt aplicate pentru o vastă [...] mai multe »
Prima competiție de crossfit din Transilvania, la Cluj
Pe 20 iunie va avea loc la Cluj-Napoca prima competiție de crossfit din Transilvania. mai multe »
Clon.ro te trimite la concertul lui Julio Iglesias
Participă la concursul organizat de Clon.ro și poți câștiga invitații la concertul lui Julio Iglesias din Cluj.  mai multe »
Explozie intr-un bloc – 16 apartamente avariate
O puternica explozie a avut loc intr-un bloc, in noaptea de luni spre marti. 16 apartamente au fost afectate, sase [...] mai multe »
Repatrierea voluntara, intoarcerea acasa cu demnitate
Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Biroul în România, în parteneriat cu Asociația Serviciul Apel [...] mai multe »
Show electric in Castelul Banffy,Versailles-ul Transilvaniei
Zeci de mii de iubitori ai muzicii electronice petrec de doua zile in Castelul Banffy din Bontinda, judetul Cluj, in [...] mai multe »
Cluj-Napoca: Corabia lui Tezeu a navigat spre Trofeul Transilvania la TIFF 2013
Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2013 și-a desemnat laureatii! Lungmetrajul indian "Corabia lui Tezeu", [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CLON.ro

Autentificati-va pe CLON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CLON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou