Maşinile ies la încălzire ca la paradă, iar zecile de spectatori prezenţi la Câmpia Turzii îşi pregătesc telefoanele mobile şi aparatele pentru a le fotografia. Sunt zeci de maşini înşiruite cu motoarele ambalate care se pregătesc, două câte două, să se alinieze la start.
Zgomotul e, pe alocuri, asurzitor, iar maşinile care se lansează în cursă scot fum din pneuri pe asfaltul încins de soare.
E sâmbătă, iar pe o porţiune a Autostrăzii Transilvania, care nu a fost dată în folosinţă, dincolo de Câmpia Turzii, începe Transilvania Drag Race, prima cursă legală de “liniuţe” desfăşurată pe o autostradă din România.
Bolizii se întrec pe o porţiune de 400 de metri, iar cine scoate cel mai bun timp câştigă.
Un Infiniti de culoare vişinie, cu motorul ambalat, îşi ia locul la start. Are alături un Renault Clio gri. Bruneta din maşina vişinie închide geamul şi îşi pune mâinile strâns pe volan, cu ochii lipiţi de parbriz. Beculeţele albe ale semaforului de la start devin galbene, apoi cele verzi dau semnalul de pornire, iar cele două maşini demarează în trombă.
Organizatorii au adus un sistem performant de cronometrare a timpului şi vitezei bazat pe fotocelule, care are şi timpi intermediari, la 18 metri după start, la 200 de metri şi cu 20 de metri înainte de finish-ul de la 402 metri.
Cele două maşini au străbătut distanţa până la linia de sosire în 15 secunde. A câştigat la mustaţă Infiniti, condusă de Andreea, care are 21 de ani. Fata a scos 15,5 secunde şi o viteză de 151 de kilometri pe oră, în timp ce Renault-ul Clio a prins 150 de kilometri pe oră şi un timp de 15,9 secunde.
“Este maşina unui prieten, dar a mers super. Am carnet de trei ani şi jumătate şi îmi place să conduc orice maşină cu mulţi cai putere sub capotă. Îţi dă o senzaţie frumoasă când ştii că te afli la volanul unei maşini puternice, e adrenalină pură. E prima astfel de experienţă pe care o am şi spun că a fost ok. Voi mai veni la astfel de concursuri, odată ce îţi intră în sânge nu ai cum să te laşi”, spune tânăra.
Adrian Nagy, unul dintre organizatorii Transilvania Drag Race, împarte numere de concurs şi se întreţine cu şoferii bolizilor. Pe majoritatea îi cunoaşte.
“Distanţa de parcurs la cursa de maşini pe Autostrada Transilvania este de 402 metri. Avem peste 50 de maşini înscrise în competiţie şi şase motociclete care se întrec în «liniuţe» una lângă alta. Este o premieră în România acest tip de cursă pe o autostradă, nu s-a mai făcut aşa ceva. E ceva special şi deosebit. Sunt înscrise maşini de la 150 de cai putere până la peste 900 de cai putere, din toată ţara, de la Oradea, Mureş, Bucureşti, ai căror şoferi sunt pasionaţi de maşini tunate, preparate special pentru astfel de competiţii”, afirmă Nagy.
Vedeta concursului este un Porsche 997 Turbo de culoare roşie cu număr de câştigător, BH-99-WIN, al cărui şofer, Ghiţă Pop, recunoaşte că îi place de mic “tot ce scoate fum şi miroase a benzină”.
Are 40 de ani, e patron al mai multor firme, şi a băgat o căruţă de bani în pasiunea pentru maşinile de curse. Participă de 12 ani la astfel de competiţii de viteză.
“Prima maşină o am de la 18 ani, de când mi-am luat carnetul. O aveam de la 16 ani, dar tatăl meu nu m-a lăsat să o conduc. Era un Reanult Fuego Turbo modificat. Acum conduc un Porsche 997 Turbo modificat, de 950 de cai putere. Poate prinde 360 de kilometri pe oră , iar eu am prins 227 de kilometri pe oră. Este perfectă o astfel de maşină, foarte stabilă”, poveşte Ghiţă, care nu vrea să divulge cât l-a costat investiţia, deşi cunoscătorii avansează cifra de 100.000 de euro.
Şoferul şi-a montat pe geamul din dreapta spate şi o cameră video care să filmeze traseul.
Mediafax
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CLON.ro