Reactualizat la:

Stomatologul care promovează cultura Otomani

Stomatologul care promovează cultura Otomani
Scris de Veronica Bursaşiu - Pe o stradă lăturalnică, îngustă, alături de pivnițele construite în deal, care au adus renumele localităţii Sălacea, se află o casă construită la 1850, din chirpici, cu acoperiş din stuf, refăcută după planurile unui arhitect de stomatologul Keri Gaspar.

Rectifica

Fiecare element al casei și al curții este cel original, tradiţia fiind cuvântul de ordine al demersului medicului, deţinător al unui titlu de ”Proprietarul anului” la categoria case tradiționale. Obiecte, documente, fotografii de familie, monede care reflectă istoria, religia și tradițiile locului demonstrează că există cultură locală pe Valea Ierului .

Casa Traditionala_dc79a4

Sălăcea – Hortobagy, de la pod la pod

Conacul de la Otomani supranumit castelul de la Komaromi este un adevărat pol de atracţie pentru turişti, dar şi pentru vecinii din Ungaria, gata să-şi gândească viitoarele strategii de dezvoltare în colaborare cu Primăria Sălacea. Este cazul Primăriei din Hortobagy. Primarul localităţii şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hajdu Bihar şi fostul secretar de stat din Ministerul Culturii Heghedus Csila au fost ieri oaspeţii Primarului de Sălacea Horvath Bela.

La întâlnire a fost prezent şi Pasztor Sandor, omul care din poziţia de conducere la Apele Române a integrat proiectul de restaurare a castelului de la Otomani într-un parteneriat cu muzeul din Gyula, pe Programul HU-RO cu sprijinul ministrului Borbely. Acum Pasztor Sandor, din poziţia de conducere pe care încearcă să o obţină în cadrul CJ Bihor, e gata să-l sprijine pe tânărul primar de Sălacea să dezvolte proiectul castelului de la Otomani.
IMG_9472

„Nu ajunge doar faptul că am reuşit să repunem în circuit această clădire, trebuie ca cei care vin aici să poată şi locui aici, trebuie să fie un întreg complex atractiv. Acesta trebuie să fie pasul următor”, a spus Pasztor Sandor. Horvath Bela a reuşit să obţină deja 500.000 de euro printr-un proiect care îşi propune să aducă în faţa vizitatorilor atmosfera anilor 1700. Prin acest proiect vor fi refăcute grajdurile, piviniţele şi parcul dendrologic de la Sălacea, acolo unde odată era o grădină englezească.

Primarul Horvath Bela a explicat celor prezenţi că are proiecte pe termen scurt, mediu şi lung la Castelul de la Otomani. „Dorim ca aici să avem un parc de distracţii pentru copii şi locuri de cazare”, a explicat primarul de Sălacea. La evenimentul de la Castelul Otomani a fost prezentă şi şefa Primăriei Hortobagy. Domnia sa a venit să reînnoiască angajamentul de a dezvolta împreună cele două localităţi, Sălacea şi Hortobagy. Un punct de dezvoltare comun e dat de existenţa podurilor din cele două localităţi.

Punctul de plecare al colaborării dintre Sălacea şi Hortobagy este „de la pod la pod”. Simbolul Hortobágy-ului este un pod cu lungimea de 167 m, susţinut de nouă arcade, care traversează râul cu acelaşi nume. Legenda spune că a luat naştere atunci când nouă iubite ale unui haiduc renumit s-au prins unele de altele pentru a-l ajuta pe acesta să treacă râul călcând pe braţele şi umerii lor, scăpându-l astfel de pandurii care îl urmăreau.

podsalacea2

În fiecare an, la 20 august, aici se organizează târgul meşterilor populari, târg de renume naţional. Podul din cărămidă de la Sălacea este datat secolul XVIII şi se spune că ar fi cel mai vechi din judeţ. Podul are o lungime de 29,70 m. iar existența lui este menționată pentru prima dată în 1840 fiind considerat un monument al istoriei transporturilor.

„Sperăm că ne vom întâlni aici, în aceeaşi formulă pentru că trebuie să existe relaţii reale între comunităţi, iar Castelul de la Otomani trebuie să fie epicentrul unor activităţi viitoare. Sperăm ca în cadrul strategiei pentru Valea Ierului să valorificăm aici vinurile de calitate- şi nu e doar un vis. Pentru aceasta ne trebuie oameni care gândesc la modul cel mai serios. Pe 7 iunie dorim să revenim aici să pune pe hârtie proiectele împreună cu domnul primar”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hajdu Bihar, Bulciu Laszlo.

Stomatologul muzeograf

Toţi participanţii la eveniment au făcut un tur al Castelului de la Otomani, construit în secolul al XVII-lea de Komaromi Csipkes Gyorgy al II-lea, fiul preotului protestant cunoscut ca traducător al Bibliei.
Acesta este un amplasament imens, cu anexe, grajduri și zeci de hectare de pământ – o adevărată comoară în mijlocul pădurii.

IMG_9507

Clădirea a fost vândută statului român înaintea celui de-al doilea război mondial, de familia Lovass iar în perioada comunistă a fost transformată în sediu CAP. Lăsată de izbeliște în deceniile postrevolutionare, construcția a devenit o ruină până când un tânăr, ajuns primar la doar 24 de ani, s-a hotărât să schimbe lucrurile prin accesarea fondurilor europene pentru a reabilita acest conac.

„Obiectivul principal al proiectului a fost promovarea moștenirii culturale și naturale din Valea Ierului și a Barcăului și, bineînțeles, să salvăm Conacul Komaromi”, spunea Bela Horvath, primarul comunei Sălacea. Astfel s-a păstrat tot ce s-a putut conserva și restaura. Un tunel din Evul Mediu, situat în apropiere de conac, a rămas perfect conservat. Acesta are 87 de metri lungime, iar în capătul lui se află izvorul care alimentează o fântână ce asigură apa pentru conac și anexele acestuia.

IMG_9465

O mare contribuţie la dotarea castelului de la Otomani o are medicul stomatolog Keri Gaspar. Interiorul lui este fascinant, pe de o parte datorită frumuesţii arhitecturale şi pe de altă parte datorită exponatelor variate pe care le adăposteşte. Pot fi admirate aici de la bancnote şi vederi de pe front, la ceramică, porţelanuri, flora şi fauna Văii Ierului, dar şi mobilier.

Cele mai importante exponate sunt însă obiectele de ceramică şi metalurgie ale culturii Otomani, cultură din epoca bronzului (secolele XIX-XIII î.Hr.) cu o arie de răspândire cuprinzand nordul Crișanei, bazinul inferior al Someșului, Câmpia Tisei și estul Slovaciei.„Domnul doctor a adus aici şase remorci de antichităţi şi mai are acasă încă zece remorci”, a dezvăluit primarul Horvath Bela.

IMG_9500

Keri Gaspar spune că pasiunea pentru tradiţii şi etnografie i-a fost alimentată de cărţile pe care le-a citit în copilărie, cărţi primite de la un unchi care era preot. Pe lângă obiectele care pot fi văzute în Casa de Expoziţii Ottomany, cei dornici pot vizita şi casa tradiţională amenajată de doctor la Sălacea, dar şi la Galoşpetreu.

Casa de la Sălacea este ultima casă de acest fel din localitate, iar medicul spune că a aparţinut bunicului său. Este locuința unui jeler-țăran fără pământ din Transilvania Evului Mediu care munceau pentru nobili, dar nu erau trataţi ca iobagii, construită în locul denumit Kis Burga pe una din terasele unui deal, deasupra unui șir de pivnițe. Pe Valea Ierului, construcția pe terase a caselor de jeleri sau a pivnițelor era foarte populară. Gospodăria jelerului este îngrădită cu răchită împletită și este formată din casa cu două încăperi și o fântână cu o cumpănă, săpată în pâmânt, până la 8 metri și jumătate adâncime.

IMG_9541

Când deschizi ușa, care are o încuietoare specială, ai să vezi o încăpere mai mare, folosită pe post de magazie, atelier de produs scaune și bucătărie. De altfel, doctorul Keri Gaspar este şi autorul unei cărţi finanţate de Muzeul Ţăranului Român- Împletituri vegetale din Valea Ierului. Un cuptor mare se află în casa de la Sălacea, alături de multe unelte și obiecte de uz caznic. Încăperea are și o trapă prin care se poate urca în podul casei. Cealaltă cameră, mai mică, de 13 mp era dormitorul unde locuiau jelerul, soția sa și cei patru copii.

Încăperea are mobilier de lemn, realizat manual din împletituri. Într-un mod simplist, fiecare nevoie a familiei de confesiune protestantă este acoperită. Vei găsi aici un spațiu pentru cărți, un mic bar, un loc de depozitare a cărților sau jucării de lemn pentru copii. La exterior, casa este înconjurată, pe două laturi, de un pridvor cu o balustradă de lemn.B.Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria BIHON Ştirile judeţului Bihor
Gala Diplomelor la Muzeul Ţării Crişurilor
Pe simeze sunt expuse lucrările de licenţă ale absolvenţilor Facultăţii de Arte, Departamentul de Arte Vizuale. mai multe »
115 absenți de la proba scrisă la Titularizare
115 concurenți au lipsit de la proba scrisă din cadrul concursului național de titularizare, iar 97 s-au retras. mai multe »
Ajutor pentru crescătorii de animale
Beneficiarii trebuie să dețină suprafața de teren necesară investițiilor. mai multe »
Program Târgul Meșterilor Populari 2019
Între 19–21 iulie 2019, Muzeul Ţării Crişurilor organizează în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor şi [...] mai multe »
Este oficial: International School of Oradea devine 100% acreditată British School Overseas
În urma cu aproximativ 2 luni, International School of Oradea a fost supusă inspecției efectuate de reprezentanții [...] mai multe »
Pe șosea, ca la ei acasă!
Și marți au fost prinși mai mulți participanți la trafic care au nesocotit regulile de circulație. 50 au fost [...] mai multe »
Zilieri plătiţi regeşte la o fermă din Husasău de Tinca
Peste 500 de zilieri din toată ţara recoltează castraveţi la o fermă din Husasău de Tinca. mai multe »
Acuză bariere privind folosirea limbii maghiare în administraţie!
Noul lider al PPMT, partid înființat de Tokes Laszlo, contestă noua lege care reglementează folosirea limbii [...] mai multe »
Apel către oameni: donați sânge, sunt mulți semeni care au urgent nevoie de ajutor
Mergeți să donați sânge! Înainte de donare, hidratați-vă și mâncați un pic! mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CLON.ro

Autentificati-va pe CLON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CLON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou