Reactualizat la:

Problemele funciare, piedica dezvoltării urbane

Problemele funciare, piedica dezvoltării urbane
Una din marile probleme care pun piedici în calea dezvoltării urbane a municipiului Cluj-Napoca îl constituire retrocedarea terenurilor, consideră viceprimarul Laszlo Attila, preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar. Cererile de retrocedare depăşesc suprafaţa existentă pe raza municipiului Cluj-Napoca cu aproximativ 600 hectare.

Rectifica

CLUJ EXPRES: Care e situaţia retrocedărilor în Cluj-Napoca? Au fost multe probleme, în special la Palacsay.
LASZLO ATTILA: Palacsay e doar vârful de iceberg. Problema este mult mai gravă, pentru că nu a fost rezolvată de 18 ani. Am moştenit o situaţie extrem de complexă şi până nu o rezolvăm nu putem avea pretenţii la o dezvoltare urbană coerentă. Problema retrocedărilor e una din marile piedici ale dezvoltării urbane ulterioare, în pragul căreia suntem acum. De când am preluat mandatul, din data de 15 iulie, am moştenit 401 dosare nesoluţionate din anul 1991, 2036 dosare din 1997 şi 3810 nesoluţionate din 2005. Au fost legi succesive adoptate de Parlament, care se refereau la fond funciar, la terenurile de sub imobile.

CLUJ EXPRES: Ce anume s-a făcut de atunci pentru rezolvarea acestei probleme?
LASZLO ATTILA: Între timp au fost constituite grupuri de lucru, fiecare cu un responsabil, cu două până la cinci persoane pe fiecare trup. Există un topograf şi un jurist în fiecare grup de lucru. Acum suntem în curs de a face ordinea de zi pe următorii ani. Legea spune că fiecare dosar trebuie studiat în ordine cronologică, dar şi că pot fi stabilite criterii de priorităţi pe care noi le-am stabilit. Astfel, la gradul întâi sunt sentinţele judecătoreşti, foarte multe trebuie puse în aplicare. Gradul doi sunt adresele de la Comisia Judeţeană de Fond Funciar, iar la gradul trei sunt acele dosare în care ni se solicită terenuri unde noi avem licitaţii de punere în posesie. Aceasta ca să evităm acele situaţii în care facem planuri parcelare în baza dosarelor şi să constatăm că avem dosare care nu sunt soluţionate, cum e trupul „La Stâni”. Sunt şi zonele unde intenţionăm să facem licitaţii. Apoi vin CAP Înfrăţirea, CAP Someşeni. În cadrul acestor capitole se respectă ordinea cronologică a depunerii cererilor. Colegii mei lucrează la definitivarea ordinii de zi, fiecare şedinţă are pe ordinea de zi 50 de dosare. Comisia se întruneşte miercuri şi vineri. Pe de o parte se unesc dosarele depuse pe diferitele legi. Aceasta deoarece peste 80% din cererile din 2005 se regăsesc depuse şi în alte dosare, dar în baza altor legi.

CLUJ EXPRES: Care e situaţia cererilor care privesc terenuri în Cluj-Napoca?
LASZLO ATTILA: Niciodată n-am reuşit să înţeleg de ce nu au fost rezolvate acele 2000 de cereri privind zonele constituite ale Clujului. Când am intrat în posesia bazei de date electronice, peste 1000 de cereri erau la cartiere. Aceste dosare vor fi probabil depuse pentru a fi despăgubite. Oameni aşteaptă de 18 ani să li se dea verdict pentru a fi despăgubiţi. După ce se constată existenţa hârtiile, ajung pe ordinea de zi. Suprafaţa totală care ni se cere doar în baza legii 247 este de 9800 hectare. Ca să putem compara, suprafaţa totală muncipiului este de 9200 hectare. Sunt suprafeţe care sunt solicitate de două până la nouă persoane, iar în unele cazuri nu există nici măcar un grad de rudenie între solicitanţi. În câteva zile sau săptămâni vom fi în stare să spunem când li se va da soluţii. Când facem această ordine de zi, intenţionăm că acesta să fie termenul limită. Analiza durează, unele dosare necesită cinci minute, dar la altele e chestiune de două-trei ore.

CLUJ EXPRES: În ce ritm se lucrează acum?
LASZLO ATTILA: Avem câteva urgenţe absolute pentru că nemulţumirile sunt extrem de mari şi implică un număr mare de dosare. Vreau să liniştesc pe toată lumea, 75% din petenţi sunt români şi 25% maghiari. În curând va putea fi consultată lista cu petiţii, atât pe hârtie cât şi pe site-ul primăriei. Până nu rezolvăm aceste probleme va fi greu să ne gândim la dezvoltarea urbană. Degeaba vrem să urbanizăm o anumită zonă dacă în zonă respectivă nu e rezolvată problemă retrocedărilor. Un alt argument pentru o soluţionare cât mai rapidă e că avem nevoie de venituri la buget. Când rezolvăm o problemă cu un teren, a două zi va primi o adresă în care îi comunicăm sumă care trebuie plătită sub formă de impozit. În cazul clădirilor va avea şi obligaţia să întreţină aceste proprietăţi. Eu cred că atunci când vor apărea parcele generoase, vor avea o influenţă bună asupra preţurilor. În cazul terenurilor redobândite în extravilan, acele parcele nu sunt edificabile până la întocmirea PUZ-ului şi aducerea lor în intravilan. Acest lucru înseamnă că conform noilor reglementări, când cineva vrea să construiască va trebui să se adreseze Consiliului care va decide oportunitatea întocmirii PUZ


CLUJ EXPRES: Cum colaboraţi cu Judecătoria pe aceste probleme?
LASZLO ATTILA: În primele săptămâni, atunci când am fost numit, am avut o discuţie cu judecătorul Gabriel Năsui, preşedintele Judecătoriei, şi ne informăm asupra priorităţilor, care sunt zonele în care intenţionam să avem licitaţii, pentru ca cele trei complete de judecată pe fond funciar să dezbată acele cereri care se referă la zonele respectivă.

CLUJ EXPRES: În ce zone pregătiţi parcelări momentan?
LASZLO ATTILA: Acum avem pregătite caietele de sarcini pentru parcelarea CAP Someşeni şi CAP unirea. Vom încerca să stabilim şi modul de comunicare către petenţi în sensul că nu vrem să mai ajungem în situaţia trupului la Stâni unde au fost 22 de persoane care nu s-au prezentat când s-a făcut planul parcelar şi a trebuit să îi somăm să vină. Din cauza a 22 de persoane am aşteptat săptămâni că să trecem la parcelare. Am o rugăminte personală: în cazul în care primesc adresele să se prezinte că să nu ţinem blocate alte persoane.

Ciprian IancuComentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria Clon Ştirile judeţului Cluj
Terapia OHT, o procedura revolutionara in tratarea cancerului
Noua terapie din acest domeniu, se numește Ozone Oxigen High Dose Teraphy (OHT), este un tratament revoluționar, [...] mai multe »
Lucruri de considerat despre achiziţia maşinilor de tip CNC
De-a lungul anilor tehnologia s-a schimbat atât de mult încât inovaţiile pe piaţă sunt aplicate pentru o vastă [...] mai multe »
Prima competiție de crossfit din Transilvania, la Cluj
Pe 20 iunie va avea loc la Cluj-Napoca prima competiție de crossfit din Transilvania. mai multe »
Clon.ro te trimite la concertul lui Julio Iglesias
Participă la concursul organizat de Clon.ro și poți câștiga invitații la concertul lui Julio Iglesias din Cluj.  mai multe »
Explozie intr-un bloc – 16 apartamente avariate
O puternica explozie a avut loc intr-un bloc, in noaptea de luni spre marti. 16 apartamente au fost afectate, sase [...] mai multe »
Repatrierea voluntara, intoarcerea acasa cu demnitate
Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Biroul în România, în parteneriat cu Asociația Serviciul Apel [...] mai multe »
Show electric in Castelul Banffy,Versailles-ul Transilvaniei
Zeci de mii de iubitori ai muzicii electronice petrec de doua zile in Castelul Banffy din Bontinda, judetul Cluj, in [...] mai multe »
Cluj-Napoca: Corabia lui Tezeu a navigat spre Trofeul Transilvania la TIFF 2013
Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2013 și-a desemnat laureatii! Lungmetrajul indian "Corabia lui Tezeu", [...] mai multe »
Cluj: operatie de extirpare a unei tumori de 20 kg!
A crezut iniţial că se îngraşă, apoi că este însărcinată, după care medicii specialişti au descoperit că în [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CLON.ro

Autentificati-va pe CLON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CLON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou