Reactualizat la:

Primăvară cu săpături centrale – în 2019 se reface Piaţa Ferdinand şi promenada de pe malul Crişului

Piaţa Ferdinand şi malul Crişului, aşa cum ar trebui să arate după implementarea proiectelor Piaţa Ferdinand şi malul Crişului, aşa cum ar trebui să arate după implementarea proiectelor
Scris de Cristina Ghilea - Executantul este presat să livreze, în avans, piatra şi materialele de construcţii, pentru ca Primăria să poată deconta la finanţator cât mai mulţi bani, în acest an.

Rectifica

Imediat ce se desprimăvărează, în 2019, orădenii vor trebui să-şi scoată din rutele cotidiene Piaţa Ferdinand. Lucrarea a fost adjucată acum şi execuţia va începe în primăvara viitoare, pe durata iernii se va lucra la proiectare.

Executant este asocierea de firme formată din Gavella COM SRL (lider de asociere), Porfido ed Arte Consorzio Stabile (asociat 1) și Kal Trans SRL (asociat 2). Valoarea totală a lucrării este de peste 19 mil lei + TVA.

„Contractele au fost semnate în data de 15.10.2018, urmând să fie dat ordinul de începere pentru proiectare, iar lucrările vor începe în primăvara anului viitor. Durata de realizare a investiției este de 21 de luni, din care 3 luni proiectarea și 18 luni executarea lucrărilor”, transmite Primăria.

Modificările propuse la Piaţa Ferdinand se referă la lărgirea spaţiilor pietonale, de trecere sau de recreere, în defavoarea celor rutiere.

„Proiectul are ca obiective generale îmbunătăţirea condiţiilor privind transportul şi mobilitatea populaţiei, punerea în valoare a elementelor de patrimoniu cultural naţional şi local din Piaţa Ferdinand, crearea condiţiilor pentru punerea în valoare a clădirilor monumente istorice din jurul Pieţei Ferdinand și sporirea atractivităţii pieţei pentru investiţii în servicii specifice centrelor urbane.

De asemenea, proiectul prevede conservarea şi restructurarea zonelor verzi și dotarea acestora cu sisteme de irigații, refacerea infrastructurii rutiere și a celei pietonale, modernizarea sistemului de iluminat public, a rețelelor de apă-canal și a rețelelor de termoficare pe zona afectată, echiparea pieţei cu fântâni arteziene și cu elemente de mobilier urban noi, durabile care satisfac condiţiile de confort, durabilitate, estetică, distribuţie funcţională optimă”, mai arată comunicatul Primăriei.

Acelaşi unic ofertant

Consorţiul care va face Piaţa Ferdinand, care a lucrat, de altfel, şi în Piaţa Unirii, şi-a adjudecat şi lucrările de amenajare a malului stâng al Crișului Repede, în zona centrală, între Podul Sfântul Ladislau și Podul Centenarului. Acestea se fac în cadrul proiectului „Creșterea mobilității urbane pietonale și ciclistice pe malul stâng al Crișului Repede în municipiul Oradea”. Valoarea contractului e de 9.876.354, 65 lei fără TVA, documentul a fost semnat la finalul lunii trecute.

„Executantul se obligă să presteze serviciile de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului pe durata execuției, să execute și să finalizeze lucrările care fac obiectul prezentului contract conform graficului de lucrări care cuprinde două etape: etapa I – proiectare și obținerea de avize și autorizații și etapa II – execuția lucrărilor. În continuare, urmează să fie dat ordinul de începere pentru etapa I – proiectare, urmând ca lucrările efective să înceapă undeva în primăvara anului viitor. Această investiție se integrează în Planul de mobilitate urbană durabilă și vizează valorificarea potențialului arhitectural al zonei”, transmite municipalitatea.

Restaurare

Proiectul cuprinde reabilitarea îmbrăcăminții rutiere și a trotuarelor, precum și a bordurilor aferente, conservarea, restaurarea și reconstituirea stâlpilor de iluminat, a jardinierelor și parapetului metalic, opera arhitectului László Vágó, reabilitarea estetică a zidului de sprijin, reabilitarea pietonalului și refacerea scărilor de pe traseul acestuia, precum și crearea unui parcurs pietonal la cota râului în dreptul parapetului și lucrărilor fraților Vágó și conectarea acestuia sub podul Sfântul Ladislau cu zona amenajată prin proiectul de parcare supraetajată.

Un alt obiectiv vizat prin intermediul acestui proiect este amenajarea spațiilor verzi pentru crearea unei alei pietonale atractive, dotate cu mobilier urban și iluminat public.

Totodată, va fi amenajată și o pistă de biciclete cu două sensuri, la cota străzii, prin lărgirea profilului stradal în două zone. Prin lucrările propuse se urmărește oferirea unei alternative eficiente și agreabile de circulație pietonală între Podul Sfântul Ladislau și Podul Centenarului. Se dorește, de asemenea, ca acest proiect să fie corelat din punct de vedere arhitectural cu celelalte proiecte de reabilitare din Centrul Istoric.

Cât mai mult

Viceprimarul Mircea Mălan, în calitate de coordonator al Direcţiei Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională (DMPFI), spune că, în preambulul implementării proiectului din Piaţa Ferdinand, Electrica SA va muta în subteran două puncte TRAFO – unul în spatele clădirii teatrului şi unul în zona WC-ului public de lângă pod. Toate intervenţiile la reţelele care ţin de societăţile aflate în proprietatea Consiliului local au fost prinse în proiect.

„Le-am atribuit în pachetul de lucrări, consorţiului de firme care a câştigat, ca să ne asigurăm că se simplifică execuţie, urmărirea garanţiilor şi, până la urmă, îşi fac cum consideră ei sincronizarea lucrărilor. Le-am cerut să aducă cât mai repede piatra că plătim, pentru că, la rândul nostru, suntem presaţi de finanţator să facem absorbţie cât mai mare anul acesta”, spune vicele.Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria BIHON Ştirile judeţului Bihor
Cap tractor în flăcări
Un cap tractor a luat foc joi seara, la iesirea din Oradea spre Osorhei. mai multe »
Șofer prins cu 123 km/h pe Calea Aradului
Un bărbat, în vârstă de 26 de ani, din Cluj Napoca, a fost prins de polițiștii rutieri în timp ce circula cu 123 [...] mai multe »
Traficant de droguri, dat în urmărire națională, prins la Oradea
Un orădean în vârstă de 33 de ani, dat în urmărire naţională pentru că se sustrăgea executării unei pedepse [...] mai multe »
Obiceiuri și tradiții în Joia Mare
Joia Mare. O zi cu semnificații deosebite în calendarul creștin, dar și în cel popular. mai multe »
Bărbat dispărut de la domiciliu. L-ați văzut?
Un bărbat, în vârstă de 57 de ani, a plecat de acasă marți, 23 aprilie, iar de atunci este de negăsit. mai multe »
A spălat picioarele teologilor
,,S-a sculat de la Cină, S-a dezbrăcat de haine și, luând un ștergar, S-a încins cu el. După aceea, a turnat apa [...] mai multe »
Comunicat de presă
Lansare proiect: „CRESTEREA EFICIENTEI ENERGETICE A GRADINITEI CU PROGRAM PRELUNGIT NR.20 – MUNICIPIUL ORADEA” [...] mai multe »
Comunicat de presă
Lansare proiect: „Creşterea Eficienţei Energetice a Cladirilor aferente Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu - [...] mai multe »
Şapte milioane de euro vin spre Bihor
Zeci de fermieri bihoreni au semnat joi la OJFIR Bihor contractele de finanţare. mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CLON.ro

Autentificati-va pe CLON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CLON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou