Reprezentanții Aeroportului Cluj-Napoca au precizat că situația s-a petrecut la zborurile de sâmbătă și luni. Astfel, comandantul aparatului de zbor de la compania Carpatair a așteptat luni până ce razele soarelui și-au făcut apariția, iar temperatura exterioară a crescut. Taxa de degivrare (n.red. curăţare a gheţii depuse pe fuzelaj şi aripi) costă aproximativ 700 de euro, iar pilotul a preferat ca vremea să topească gheața. Deoarece a refuzat să achite respectiva taxă, oficialii aeroportului clujean i-au interzis decolarea, lucru care a condus la o întârziere de 40 de minute pentru cei 40 de pasageri care se aflau la bord și voiau să ajungă la Timișoara.
“Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca va sesiza Autoritatea Aeronautică Română, după ce piloţii companiei Carpatair au încercat, sâmbătă şi luni, să decoleze cu avioanele fără să efectueze operaţiunea de degivrare, adică de curăţare a gheţii de pe fuzelaj şi aripi. Sâmbătă, pilotul a încercat să îndepărteze gheaţa cu o mătură, ceea ce contravine procedurilor aviatice. Au stat cu avionul la sol până a ieşit soarele şi a topit gheaţa. Luni, cursa spre Timişoara trebuia să decoleze la ora 10.30, dar a decolat la 11.49, tot din cauza piloţilor care au refuzat să degivreze aparatul şi l-au ţinut la soare. Prin refuzul de a degivra avioanele se pun în pericol vieţile pasagerilor, iar noi nu permitem decolarea niciunui avion care nu este curăţat de gheaţă. Pasagerii pot depune reclamaţii la Protecţia Consumatorilor”, a spus David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, conform Mediafax.
David Ciceo a precizat că decolarea unui avion care nu este degivrat poate duce la tragedii aeriene.
“La Verona, în 1997, a fost o tragedie, după ce o cursă Banat Air s-a prăbuşit şi 50 de oameni au murit după ce pilotul a refuzat să facă degivrarea şi avionul a decolat. Autorităţile de acolo au greşit pentru că au permis decolarea avionului, iar directorul aeroportului italian a fost condamnat la trei ani de închisoare”, a afirmat directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.
“Procedura de degivrare a aeronavei este o operaţiune care ţine exclusiv de competenţa şi decizia comandantului aeronavei şi se aplică în funcţie de condiţiile meteorologice ale aeroportului de plecare la ora decolării. În această dimineaţă (luni – n.r.) vremea la Cluj a fost cu cer senin şi temperaturi pozitive, aplicarea procedurii de degivrare nefiind necesară. Menţionăm că această decizie nu a pus nicio secundă în pericol siguranţa pasagerilor noştri”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de compania Carpatair.
Reprezentanţii Carpatair au precizat că vor informa autorităţile aeronautice despre “acest caz de abuz din partea Aeroportului Cluj-Napoca”. “Carpatair va solicita despăgubiri aeroportului pentru prejudiciile de imagine cauzate de declaraţiile defăimătoare şi insinuări faţă de politica de siguranţă a zborului companiei Carpatair precum şi pentru daunele produse datorită întârzierii zborului Cluj – Timişoara de luni”, se mai arată în comunicat.
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CLON.ro