Reactualizat la:

Povestea şpăgii de la Nădlac pentru PSD Arad. Vezi cât costa un post la Vamă

Povestea şpăgii de la Nădlac pentru PSD Arad. Vezi cât costa un post la Vamă
Scris de Alin Gherasim - Procurorii DNA au transmis informaţii referitoare la modul de acţiune al celor opt persoane reţinute în dosarul „PSD Arad”.

Rectifica

Vin primele informaţii oficiale referitoare la modul de operare al reţelei de şpagă de la Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac 2, acolo unde angajaţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, aflaţi la cântarul camioanelor, au cerut şi primit mită de la şoferii care aveau încărcături peste limită. Pe lângă persoanele despre care s-a scris deja, într-un comunicat de presă remis de DNA apar nume noi, angajaţi ai DRDP Timişoara. Dar să vedem cine sunt inculpaţii din dosar.

Ispravnic Cristian Ilie, director general regional al DRDP Timișoara și vicepreședinte al organizației județene a PSD Arad, în sarcina căruia s-au reținut nouă infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; cinci infracțiuni de luare de mită; cinci infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată.

Horgea Cristian, șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II și vicepreședinte al organizației județene PSD Arad, soţul fostului prefect Florentina Horgea, în sarcina căruia s-au reținut cinci infracțiuni de luare de mită din care una în formă continuată; trafic de influență în formă continuată; folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (opt infracțiuni); complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (patru infracțiuni); complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Miuţescu Elisabeta, angajată în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac II, în sarcina căreia s-au reținut trei infracțiuni de trafic de influență din care una în formă continuată; complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; complicitate la luare de mită.

Dima Cristian, angajat în cadrul Agenției de Control și Încasare Nădlac II, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; două infracțiuni complicitate la luare de mită.

Lucaciu Mircea Andrei, șef la Departamentul Venituri din cadrul DRDP Timișoara, în sarcina căruia s-au reținut opt infracțiuni de complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; luare de mită; complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Pascu Patriciu-Mirel, șef la Departamentului Juridic din cadrul DRDP Timișoara, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Băeţan Vasile-Alin, inginer în cadrul DRDP Timișoara, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Stoenescu Anca-Patricia, la data faptei șef al Inspectoratului Școlar Județean Arad, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Şi deputaţii

Procurorii anunţă că şi trei parlamentari, dintre care doi deputaţi PSD de Arad, sunt vizaţi de acest dosar penal. Căprar Dorel Gheorghe, deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene PSD Arad, este acuzat de 12 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; două infracțiuni de complicitate la luare de mită; trei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Tripa Florin, deputat în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizației județene PSD Arad, este acuzat de două infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Chisăliţă Ioan Narcis, senator în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizației județene PSD Caraş, este acuzat de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Alte nume din dosar sunt Munteanu Bogdan, şef al Biroului Încasări Venituri din cadrul DRDP Timişoara, acuzat de luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă în formă continuată, Zamiska Ioan-Iaromir, control trafic la Agenţia de Control şi Încasări Nădlac 1, acuzat de dare de mită şi de complicitate la folosirea influenţei de către persoana care ocupă o funcție de conducere, şi Ţinte Raul şi Lazarov Nicoleta, ambii controlori trafic la Moraviţa, acuzaţi de dare de mită.

Pe două paliere

Procurorii DNA, care au instrumentat acest dosar, spun că cercetările efectuate s-au desfăşurat pe două paliere. Primul se referea la „protecția” oferită de persoanele cu funcții de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani (între 100 – 500 euro lunar). În cadrul unor agenții de control și încasare situate în punctele de trecere a frontierei ar fi existat obiceiul ca funcționarii care își desfășoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale, și sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata și aplica anumite sancțiuni acestora. Spre exemplu, pentru a oferi „protecție”, în perioada 2016 – noiembrie 2019, inculpata Miuțescu Elisabeta ar fi pretins și primit de la o persoană având funcția de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro.

Al doilea palier al investigaţiei se referă la modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid și cu remiterea unor sume de bani. Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și suspectul Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul DRDP Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi. De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină suspectului Căprar Dorel Gheorghe. Existau și situații în care candidaților care aveau susținere politică să nu li se mai pretindă și remiterea unor sume de bani.

Distinct de folosirea influenței politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 și 10.000 de euro de persoană.

Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro și 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp șef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro. În ceea ce-l privește pe suspectul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid.

Taxe lunare

“De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul DRDP Timișoara sau din alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută. Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia. Într-un context asemănător, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu-Mirel și suspecții Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin și Chisăliță Ioan Narcis și-ar fi folosit influența pentru numirea, cu încălcarea legii, în posturi de conducere (menționate mai sus) a inculpaților Lucaciu Mircea și Pascu Mirel și pentru angajarea inculpatului Băețan Alin. De menționat, este faptul că inculpata Stoenescu Anca Patricia, în calitatea sa de inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Arad, ar fi dispus, din considerente politice și cu încălcarea Legii educației naționale, eliberarea din funcție a unui inspector școlar pentru criticile aduse partidului. La comiterea infracțiunilor descrise mai sus ar mai fi participat și celelalte persoane care nu au fost menționate în cuprinsul prezentului comunicat”, spun cei de la DNA.

La arestare

La data de 10 decembrie 2019, cei opt inculpați – Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu Mirel, Lucaciu Mircea Andrei, Dima Cristian, Stoenescu Anca Patricia, Miuţescu Elisabeta, Băeţan Vasile Alin – sunt prezentați Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Totodată, tuturor celor 15 persoane – inculpați și suspecți – li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

Taguri: , ,


Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria ARADON Ştirile judeţului Arad
Gheorghe Stoian, numit prefect al judeţului Arad
ARAD. Gheorghe Stoian, fostul administrator al judeţului Arad, a fost numit, într-un final, prefect al judeţului Arad. mai multe »
Oradea, scor de neprezentare în lupta cu Aradul și Timișoara
La capitolul facilități oferite proprietarilor de clădiri din centru care îşi reabilitează faţadele, Oradea bate [...] mai multe »
Bani mai puţini de la Compania de Apă
Compania de Apă Arad va trimite bani mai puţini către Consiliul Judeţean Arad, cu titlu de redevenţă. mai multe »
Sediul IPJ Arad aşteaptă, încă, renovarea
Inspectoratul de Poliție Județean Arad a postat anunţul de ofertare de cinci ori până când, într-un final, s-au [...] mai multe »
În control la transportatorii arădeni
Inspectorii de muncă au mers în control la transportatorii rutieri arădeni. Verificările au avut caracter inopinat. mai multe »
Lavinia Ichim, printre organizatorii Miss Intercontinental
E pentru prima dată când modelul arădean lasă lumina reflectoarelor pentru agitația din spatele concursului de [...] mai multe »
Acoperișul unei clădiri din Curtici, aparținând CFR, în flăcări
Incendiul a izbucnit marți seara în gata CFR Curtici. Din cauza incendiului activitatea în punctul feroviar de [...] mai multe »
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins toate cererile de arestare în dosarul PSD Arad
Prima lovitură dată DNA în dosarul PSD Arad. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins arestarea preventivă [...] mai multe »
Vrei să devii un bun lider? Vino la „Leadership și integritate”
Dacă vrei să înveți ce înseamnă să fii un bun lider în societatea actuală ești așteptat joi, 12 decembrie, de [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CLON.ro

Autentificati-va pe CLON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CLON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou