„În ultima săptămână am mai primit notificări de la patru agenţi economici pentru măsuri de disponibilizări colective pentru un număr de 250 de persoane. O parte sunt din Cluj o parte din Aghireş, zonă destul de afectată pentru că numărul de persoane disponbilizare ar fi de aproximativ 250. În zona Aghireş până la Huedin situaţiile nu sunt chiar bune”, a spus Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj. El a precizat că în zona Aghireş-Huedin nu există agenţi economici care să poată absorbi această forţă de muncă devenită peste noapte „disponibilă”. Situaţia este însă din ce în ce mai îngrijorătoare.
Numărul de locuri de muncă vacante a scăzut simţitor, inclusiv în domeniile care până acum aveau nevoie mereu de personal. „De la 2000 locuri de muncă vacante, câte erau, mulţi şi-au retras ofertele. Nu mai este niciun loc de muncă în bănci. Mai avem informaţii din piaţă, informale, cum că şi alţi agenţi se gândesc la îngheţarea locurilor de muncă disponibile. Aceasta înseamnă deja o restructurare” a explicat Don. Soluţiile identificate presupun repartizarea celor disponibilizaţi în cadrul serviciilor comunitare, dar şi indemnizaţii de şomaj pentru o parte dintre ei, iar din primăvară trebuie identificate societăţile care pot crea locuri noi de muncă.
Firmele încalcă legea
Don s-a arătat nemulţumit de faptul că, deşi situaţia nu e deloc roz, există destule societăţi care încalcă legea şi forţează personalul să plece fără a intra în categoria disponibilizărilor. „Avem câţiva agenţi economici care conving personalul să plece cu acordul părţilor ceea ce înseamnă că nu au parte de şomaj. Nu e în regulă, pentru că oamenii au dreptul la şomaj, iar la un moment dat s-ar putea să nu vedem situaţia reală a şomajului. Poate că agenţii nu vor să intre în atenţia mass-mediei şi a noastră. Este o eludare a legii. Noi avem identificate măsurile prin care putem să îi aducem în legalitate. Legea ne dă posibilitatea să amendăm când nu ni se comunică locul de muncă vacant”, a arătat directorul AJOFM Cluj.
Veştile nu sunt deloc bune
El a spus că semnale negative sunt în continuarea chiar dacă nu mai sunt notificări. Motivul ar fi pierderea sau reducerea comenzilor care duc mereu la reduceri de personal. În ceeea ce priveşte o ameliorare a situaţiei, Daniel Don este sceptic şi vede o rată a şomajului tot mai ridicată la final de an. „Suntem doar la primii oameni disponibilizaţi şi modificări ale ratei şomajului încă nu se văd. Matematic vorbind de acum se va vedea rata şomajului mărită. Până la finele anului rata şomajului se va modifica. Previziunea mea se păstrează, cred că vom avea undeva între 4,8-5% şomaj la nivel de judeţ. Până la finele lui 2009 se poate ca lucrurile chiar să degenereze şi să urce mai mult această rată. În mod sigur nu vine primăvara cu veşti mai bune”, a detaliat directorul AJOFM. Don avertizează că, odată ce e există lipsă de comenzi şi contracte ele vor veni mai greu iar personalul odată disponibilizat este asigurat mai greu. El spune că decizia de preconcediere nu se ia uşor şi repede, iar cel mai probabil angajatorii care iau această decizie nu vor crea curând locuri de muncă.
Ciprian Iancu
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CLON.ro