Reactualizat la:

Nefericita implicare a politicienilor… …în treburile artistice ale Teatrului Regina Maria

Nefericita implicare a politicienilor… …în treburile artistice ale Teatrului Regina Maria
Nu-mi face nici o plăcere, recunosc, să mă …implic și eu în acest scandal al demiterii lui Daniel Vulcu de la conducerea Teatrului Regina Maria, dar, cum la vremea aceea am scris, cu mirare, dar și cu tristețe despre nepolitețea, cel puțin a modului în care s-a făcut ea, despre absența argumentării serioase a acestei demiteri, despre neseriozitatea sau inconștiența cu care au fost alcătuite în grabă și cu părtinire vizibilă, dacă nu și la limita legalității, comisiile de examinare și notare ale managerului, despre minima obligație de bun simț de a-i aduce la cunoștință, cu explicațiile cuvenite, hotărârea Consiliului Județean, de a-i lăsa timpul necesar să răspundă, să se apere, eventual, dacă acuzele i s-ar fi părut nedrepte, în fine, îmi exprimam indignarea că, în 2018, în deplină democrație, un român, un artist, un manager, este scos cu heirupul din birou și pus rapid un interimar.

Rectifica

Fără prea multe explicații, fără menajamente, fără o evaluare publică, eventual…
Intervenția mea în presă era una care încerca să apere niște principii, înainte de a apăra un om. Pentru că mi-am petrecut treizeci de ani în teatru ca secretar literar și încă în anii comunismului, când nu prea aveam cum să comentăm una alta, fiindcă ni se închidea repede gura, mai cu frica, mai cu amenințarea, nu-mi era și nu-mi este indiferent cum stau azi lucrurile, azi când, de bine de rău, oamenii nu mai au nici un motiv să tacă. Și nici o scuză dacă tac.

Se pare însă că indignarea mea n-a avut nici un ecou, acolo sus, unde deciziile nu se discută, se execută… Parcă întocmai ca în vremurile de tristă amintire.

Interimat

Instalarea actriței Elvira Râmbu ca interimar părea o soluție de avarie. În definitiv ea, o actriță bine cotată, o profesionistă, cu lecturi serioase și cultură teatrală incontestabilă, a mai condus Teatrul orădean ca directoare și n-a făcut-o chiar rău, nu era străină de treburile instituției, așa că, dacă asta era situația, iar eu nu am decât sentimente bune față de teatru și față de actorii cu care sunt în relații de prietenie, chiar și atunci când nu scriu numai de bine despre ei, am continuat, ca și până atunci să trec pe la direcție, să văd spectacole, să scriu cronici, să stau de vorbă cu colegii mei. Ce am văzut nu m-a speriat, ca pe alți colegi, ceva mai aspri în judecăți și mai duri în verdicte; ea și-a făcut, firesc, o echipă cu care a gândit un program, un repertoriu, un Festival, turnee, colaboratori, etc. Prin urmare și-a luat alături un coleg, pe Andrian Locovei, pe regizorul Petru Vutcărău, un nume absolut stimabil din lumea teatrului, a păstrat-o pe Victoria Balint ca director de programe, l-a instalat pe Sebastian Lupu ca director la Teatrul Arcadia, aflat și el în subordinea Teatrului Regina Maria, a invitat regizori tineri să monteze spectacole sau a continuat o idee a lui Daniel, adică a montat un spectacol muzical mult gustat de public, („Sunetul muzicii” ) acestea, să le zic evenimente teatrale, cu minusurile de rigoare (nu toate spectacolele au fost victorii certe, dar asta se întâmplă și altora). A făcut ce credea ea că e mai bine, în limitele impuse de interimat.

Turneele organizate în țară, dar și în Turcia, Rusia, Germania, Ucraina, aflăm că au fost și ele reușite, nicidecum eșecuri. Artistice, cel puțin, financiare nu știu. Prezența la Festivaluri naționale și internaționale, la Festivalul Național, ediția 2019, cu spectacolul „Avalanșa” iarăși nu pot fi ignorate, deci s-ar bifa cu plus. Aflu acum că a renunțat la colaborarea cu regizorul Bocsardi, un regizor foarte bun de altfel, dar, care, în accepția noii managere, ridica cheltuielile cu montarea și plata colaboratorilor la sume prea mari pentru bugetul existent. Nu știu exact cum stau lucrurile, acestea sunt chestiuni strict interne, de ordin financiar, administrativ. De unde și posibile imputări de sume date în avans, etc. Ce mai, încurcături ce nu puteau (sau puteau ?) fi prevenite…

Aflu însă, din presă, eu nu știam, că noua conducere ar fi eliminat din repertoriul curent spectacolele puse în scenă de Vulcu, sau că l-ar fi scos, după pensionarea cam forțată???? chiar și din site-ul Teatrului și că l-ar fi umilit oferindu-i o sumă neînsemnată pentru colaborarea la spectacolele în care mai joacă. Dacă au făcut toate astea, evident nu le face cinste, poate sunt chiar abuzuri. Este doar punctul de vedere al lui Daniel. Elvira o să răspundă desigur și ea.

Dar de ce să scrie un jurnalist (și încă unul pe care-l prețuiesc mult) că cei din noua conducere interimară, fiindcă vin din Chișinău și Cernăuți „trag” teatrul cumva spre ruși ?
Ba, un confrate trecut de optzeci de ani, necăjit că nu e acceptat drept colaborator, i-a numit pe cei doi interimari kaghebiști. O, Doamne, aici am ajuns? De ce oare n-am auzit că sunt „frații noștri de peste Prut ”? La urma urmelor ei au venit la Oradea de peste douăzeci de ani, așa că… sunt de-acuma bihoreni.

Și apoi, chiar dacă ar fi așa, (cei doi au școală de teatru rusească) hai să fim serioși: dincolo de ce fac și desfac Putin și politicienii lui, TEATRUL rusesc se află printre cele mai bune din lume, iar cei doi nu par a fi spioni… Problema nu e că unii acuză, că alții se apără. Până la urmă toți vor spune că au dreptate. Problema e alta. Cu totul alta.

Cui folosește?

Toate aceste mizerabile evenimente care fac rău Teatrului din Oradea, maculându-i imaginea, se datorează amestecului nedorit, neavenit al politicienilor noștri locali.

Șefii Consiliului Județean dau banii, aud… Și ce dacă ? Sunt oare banii lor sau ai noștri, ai bihorenilor, ai românilor contribuabili ? Ei decid soarta teatrului ? Ei, cei pe care nu-i prea vede nimeni în sala de spectacole, la premiere, ei, cei pe care nu-i interesează și nici nu înțeleg în profunzime mersul instituției, „bucătăria” ei, rostul ei educativ, gustul și dorințele publicului căruia i se adresează…. Dar dacă nu știu cum se face un repertoriu, care sunt valorile naționale în materie de regie, de scenografie, valorile dramaturgiei românești și străine, dacă nu sunt interesați de felul cum sunt tratați actorii și dacă sunt mulțumiți nu doar de salariu, ci și de condițiile în care joacă pe scenă, de atât de necesara „creștere, evoluție” profesională, atunci cum de își permit să bulverseze o instituție profesionistă ca teatrul, în plină desfășurare a unei stagiuni? Acum caută vinovați, când vinovații s-ar putea găsi printre ei, care au reușit să bage zâzanie într-o instituție de cultură, între colegii care joacă alături seară de seară, învrăjbindu-i, în loc să-i pună în armonie? Cui folosește această bâlbâială, această harababură, această stare confuză instalată cu nepăsare, creată, cum chiar cred, la limita legalității ?

Și, da, cui folosește un scandal atent mediatizat, în locul unor discuții pe ardente teme artistice?

De fapt numai cine nu vrea, nu vede cum, în bătaie de joc, tergiversând, după judecăți interminabile, funcționarii de la Consilul Județean l-au repus cică în drepturi pe Vulcu, în ultimele trei zile din mandat ? Ce să facă omul în trei zile ? O conferință de presă, eventual, în care să încerce să explice cum s-au petrecut lucrurile, cel puțin din punctul lui de vedere..? De fapt i s-a anulat astfel, în mod incorect chiar și juridic, orice posibilitate de a mai veni la conducerea teatrului. Ați descoperit cumva în acest gest o notă de respect pentru un om, un semn de politețe ?
Iar interimara ce să facă și ea ? Să continue ce a început, să explice permanent, ce are dreptul să intreprindă și ce nu, să caute colaboratori, să nu-i mai caute ? Ce proiecte de viitor poate gândi un manager în aceste condiții de provizorat?

Oare au dreptul acești funcționari, numai și numai pentru că dețin pentru o vreme puterea și pot lua decizii, să se tot joace astfel cu destinele oamenilor, cu sensibilitatea lor, cu atât mai mult cu cât ei sunt și artiști? Și cu destinul unei instituții de mare importanță pentru comunitate cum e teatrul ? Nu există nimeni care să spună STOP, celor puși de fapt să administreze cinstit, să ajute, să sprijine, să dirijeze atent instituțiile din subordine, nu să încurce lucrurile, fiindcă, așa cum vedem, ei nu o dată chiar le încurcă motivând că fac ordine, că ” fac dreptate”, când de fapt răspund obedient unor comenzi politice?

Nu discut, cum ați observat, priceperea, eficiența, valoarea unei conduceri sau a alteia. Aici discuția ar fi lungă și laborioasă, necesită nu doar cunoștințe teatrale, ci și pricepere în management. Remarc doar cât rău face amestecul politicienilor în delicatele treburi teatrale ale unei instituții care are menirea să aducă bucurie tuturor oamenilor, indiferent de culoarea lor politică, să-i facă mai buni, mai omenoși, mai puternici, mai liberi, dar și să „îndrepte năravuri”, cum spune poetul. Când se va pune oare punct acestor manevre nefaste, incorecte, acestor nefirești și nefericite implicări ale politicului în viața unui teatru?

E o întrebare, poate retorică, dar cine știe??

Elisabeta POP
vetutapop@gmail.comComentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria BIHON Opinii
Reabilitarea de drept
Reabilitarea face să înceteze decăderile și interdicțiile , precum și incapacitățile care rezultă din condamnare. mai multe »
Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase
Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate și [...] mai multe »
Iohannis vs. Dăncilă, un război surdo-mut
Românii au de ales, duminică, între doi candidați care, în primul tur de scrutin au obținut, împreună, circa 5,5 [...] mai multe »
Agresiunea sexuală
Actul de natură sexuală, altul decât cele prevăzute la infracțiunea de viol, cu o persoană, săvârșit prin [...] mai multe »
Lecția zilei de luni cu psihologul Sorin Nica! Depresia postnatală: cum să o previi și cum să îi faci față.
Gândurile unei mame cu normă întreagă Când îți cauți de lucru și apoi te angajezi, apar trei situații: îți [...] mai multe »
Cazierul judiciar
În conformitate cu Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, în ceea ce privește persoanele fizice , în cazierul [...] mai multe »
Ce votăm? Candidați vii sau avataruri?
Sper că românii vor avea luciditatea necesară încât să se prezinte la vot și să-i trateze pe candidații pentru [...] mai multe »
Condiții inumane pentru orădeni în trafic
De curând, Primăria Oradea a anunțat că pune autobuze în zona metropolitană. mai multe »
Contaminarea venerică și transmiterea SIDA
Transmiterea unei boli venerice, prin raport sexual sau alte acte sexuale , de către o persoană care știe că suferă [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CLON.ro

Autentificati-va pe CLON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CLON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou