Reactualizat la:

Le-a dăruit beiușenilor 1.000 de pagini pentru Unire

Le-a dăruit beiușenilor 1.000 de pagini pentru Unire
Scris de Veronica Bursaşiu - 300 de persoane au participat duminică la lansarea volumului lui Ioan Degău, la Beiuş, oraşul în care e ancorat sufletul bancherului,care şi-a asumat în ultimii ani dificila misiune de mecena al culturii tradiţionale.

Rectifica

„Îmi doresc ca Beiuşul meu, Beiuşul nostru, să fie capabil să dea ţării aceleaşi minţi luminate pe care le-a dăruit şi până acum societăţii”, a mărturisit Ioan Degău în deschiderea evenimentului care a avut ca scop lansarea a două volume impresionante coordonate de bancher și nu în ultimul rând sărbătorirea aniversării acestuia. 7 octombrie 2018 – zi de toamnă cu multă lumină și căldură în suflet și în afară – este sărbătoarea de suflet, evenimentul aniversar pentru una din cele mai mari personalități ale Beiușului, domnul Ioan Degău, la împlinirea venerabilei vârste de 81 de ani.

Au onorat cu prezența în Sala Desira:prof. univ. emerit dr., Viorel Faur, Universitatea din Oradea, prof.univ.dr., Mihoc Blaga, Universitatea “Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca ; prof.univ.dr., Vidu Bidilean, Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Sisești” ; lector univ. dr., Ioniță Laza, Universitatea din Oradea ; director executiv al Direcției Pentru Cultură, Bihor, Lucian Silaghi ; inspector școlar general, prof., Alin Novac Iuhas, Inspectoratul Școlar Județean Bihor ; Petru Mlendea-Căluș, primarul municipiului Beius, Iulian Balaj, primarul orașului Stei și alte personalități marcante.

Mărturisiri despre Unire

„Tatăl meu, Pavelea cum i se spunea în familie, era un mare povestitor. Și subiectul preferat când mă avea alături era copilăria lui pe plaiurile Săcădatului. Aer, verdeață, libertate. Cu o ceată de copii, se urca în pomii oamenilor. Fugeau apoi urmați de biciul proprietarului, se scîăldau în Crișul Repede. Treaba la care era pus de o soră mai mare de care se temea era să pască gâștele. Și îndeletnicirea aceasta avea partea ei aventuroasă: când adormea, se mai rătăcea câte-o gâscă ”. În acest fel, idilic își începe istorisirea din volumul dedicat Centenarului „Beiușul și lumea lui. Lupta pentru Unire. Oameni, fapte, întâmplări din Bihor”, volum coordonat de Ioan Degău și Viorel Faur academicianul Mircea Malița, într-o restituire în care mărturisește încă din titlu că „Aurel Lazăr l-a trimis pe tata cu semnăturile românilor de pe Criș la Albă Iulia”.

Însuși tatăl academicianului Mircea Malița a fost puternic conectat la Beiuș, fiind elev la Liceul Samuil Vulcan Beiuș, „unul dintre puținele licee care predau în limba română, drept câștigat prin faptul că aparținea episcopiei greco-catolice din oraș”. Academicianului i-a povestit chiar tatăl său cum a ajuns martor la Marea Unire, ales fiind de avocatul Aurel Lazăr care „făcea parte din consiliul format să reprezinte toate năzuințele românilor”. „Se căutau tineri cu pregătire militară care să facă parte din garda civilă, brațul cvasimilitar al organismului politic.

„«Lazăr m-a întrebat dacă am studiat Dreptul și i-am răspuns că nu. N-aveam când , dar doream să-l urmez…Apoi m-a numit ofițer al Gărzii, cu grad de locotenent… Într-o zi, îaninte de Albă Iulia, mi-a dat o misiune importantă: «Iei teancul acesta de hârții. Sunt semnăturile românilor de pe Criș prin care susțin adunarea și hotărârile ei. Le duci cu prudență și atenție la albă Iulia, ferindu-te de furtuni sau de provocări». Zis și făcut. În fine, ajunsesem să contribui la lupta cauzei mele”, scrie academicianul Mircea Malița în amintirile despre tatăl său. E doar o mostră de fapte și întâmplări inedite redate publicului pentru a înțelege mai bine atmosfera în care trăiau bihorenii, beiușenii în perioada 1918-1919. Un proiect editorial ambiţios, impresionant prin dimensiune şi substanţă, iniţiat de bancherul Ioan Degău, şi-a încheiat duminică cel de-al cincilea capitol, odată cu lansarea cărţii “Beiuşul şi lumea lui. Lupta pentru unire”.

Alături de contribuţia substanţială a lui Ioan Degău, impresionantul volum de o mie de pagini a fost cofinanţat şi de Asociaţia Pro Polis, cu ajutorul Consiliului Judeţean Bihor. Aproape 300 de persoane au participat duminică la lansarea acestui volum, la Beiuş, oraşul ce se dovedeşte a fi ancora sufletului lui Ioan Degău, cel care şi-a asumat în ultimii ani dificila misiune de mecena al culturii tradiţionale. Nu mai puţin de 38 de autori au lucrat la această carte, printre care Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, Ioan Bolovan, prorectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, academicienii Mircea Malița şi Vidu Bidilean, precum şi o serie de nume sonore în învăţământul universitar şi preuniversitar. Volumul este dedicat integral Centenarului.

“Sunt mulţumit că am reuşit să ducem la bun sfârşit acest proiect, eu şi echipa care a lucrat neobosit, şi trebuie să mulţumesc în primul rând familiei mele, care mi-a dat timpul, credinţa şi forţa necesare acestei lucrări. Îmi doresc ca Beiuşul meu, Beiuşul nostru, să fie capabil să dea ţării aceleaşi minţi luminate pe care le-a dăruit şi până acum societăţii”, spune Ioan Degău.Odată cu “…Lupta pentru unire” a mai fost lansat şi volumul XI din „Crișana tradițională. Pagini de istorie, etnografie și folclor”, coordonat de Ioan Degău.. Formațiile și soliștii vocali au întreținut atmosfera și au încântat prin ținută și interpretare iar tortul aniversar din final reprezentat prin valiza vieții, se vrea simbolul creației de-a lungul anilor. „La mulți ani!”Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria BIHON Ştirile judeţului Bihor
Primăria somează proprietarii mașinilor abandonate în Piața 100. 32 de mașini în pericol de confiscare
27 de autoturisme parcate în Piața 100 din Oradea sunt în pericolul de a fi confiscate. În situație similară se [...] mai multe »
17 medii de 10 la Evaluarea Națională
Rezultatele la examenul de Evaluare Națională au fost afișate marți, la prânz. mai multe »
Poţi să faci orice, trebuie doar să fii dispus să faci
Inițiativa pentru tineri a Societății Antroposofice din România s-a întâlnit cu tineri din Oradea. mai multe »
Dior, invitat să vadă cum lucrează meșteșugarii. Turism textil în Bihor
Fondatoarea „La Blouse Roumaine” anunță la Oradea lansarea unui proiect care implică creaţii tradiţionale, [...] mai multe »
Peste 4.000 de ciocârlii vor fi împuşcate în Bihor
Ecologiștii bihoreni, revoltaţi de cota de recolta foarte mare de ciocârlii aprobată. mai multe »
Gheorghe Burtic, ultimul morar din Roșia
Dica Darului are 90 de ani și este ultimul morar din localitatea bihoreană Roșia. mai multe »
Bihorul în campania UNTOLD : „Romania All Inclusive”
Patru obiective din Bihor sunt promovate pe site-urile untold.com/rai şi pe neversea.com/rai. mai multe »
Linii OTL deviate
Din cauza lucrărilor edilitare care se efectuează în intersecţia străzilor Dimitrie Cantemir-Muntele Găina şi a [...] mai multe »
Drum colector la Piața 100
La 3,4 milioane de lei e estimat costul legăturii între intrarea de la magazinul Leroy Merlin și Piața 100, care ar [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CLON.ro

Autentificati-va pe CLON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CLON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou