Reactualizat la:

Interviu cu Horia Pop

Interviu cu Horia Pop
Mesaj din partea “U”Trustul CRE de sărbători


Cluj-Napoca. „U”Trustul CRE a încheiat anul cum nu se putea mai bine. Elevele antrenate de Predrag Vasic au obţinut două victorii în ultimele două partide din acest an: una dintre ele disputată pe teren propriu cu Craiova, scor 81-55, iar alta în ultima etapă la Arad cu ICIM, unde clujencele au învins cu 87-73. Horia Pop, directorul sportiv al echipei, a acceptat să stea de vorbă cu reporterii Cluj Expres despre lucrurile care s-au realizat la echipă şi despre situaţia clubului şi a baschetului din România în general.

 (1 comentariu)

Rectifica

Bilanţul complet al turului


Cluj Expres: Domnule Horia Pop, este sfârşit de an şi totodată se încheie şi turul acestui campionat. Ne puteţi face un bilanţ al echipei pentru această parte a campionatului?
Horia Pop: Voi începe astfel discuţia aceasta. Spre deosebire de perioada anterioară când valoarea jucătoarelor care erau crescute la club era baza, formând o pepinieră proprie, acum lucrurile stau altfel. Atunci am mai adus 2-3 jucătoare din ţară şi am dominat baschetul la nivel naţional între 1978-1993, chiar 1995, dacă punem şi locurile 2 şi 3 obţinute. Momentan nu este vorba despre vreun succes anume, căci nu avem piramida necesară. Ce înseamnă piramidă? Noi la baschetul feminin nu avem structura necesară. Noi la PH Baschet dominăm la junioare I, II, junioare III şi am făcut şi la băieţi. Este o problemă, piramida se rupe, căci nu mai avem divizia B, nu că nu dorim să realizăm, dar nu avem bani să facem acest lucru. Noi nu avem mai mulţi sponsori care să se ocupe fiecare de anumită zonă. Din punctul acesta de vedere noi suntem înaintea echipei Mobitelco. La copii foarte greu se face, îţi trebuie ani, 4-5 ani până îţi creezi centrul. Ajung treptat să vă prezint situaţia echipei noastre. Prima ideea a noastră în acest campionat a fost să aducem un antrenor nou, unul cu performanţe, care a confirmat. Era foarte uşor să aducem unul din Serbia. Nu! Am luat un sârb din România care se numeşte Predrag Vasic, care a făcut minuni la Sportul, o echipă medie, fără sponsori. A reuşit să o ducă acolo sus. Mai mult decât atât, acestuia îi place să lucreze cu junioare şi tineret, ceea ce pe mine mă interesa pentru progresul jucătoarelor tinere. Aici a fost totuşi un „dar”. Pe Vasic prea târziu l-am cuprins în ideile noastre. Abia pe la sfârşitul lui iulie – începutul lui august s-a definitivat sosirea lui Vasic la Cluj. Normal că atunci când a venit Vasic trebuiau aduse jucătoare de Vasic. Acesta trebuia cu impresarii lui din Serbia să îşi găsească jucătoare. Deci venind târziu, a găsit numai cea mai rămam din jucătoare. Cu toate acestea nu au fost preţurile mici. Să sperăm că această criză să nu se mai menţină aceste contracte mari. Apoi, foarte multe dintre jucătoarele noastre românce au fost la loturile de senioare, astfel că foarte târziu a primit Vasic echipa propriu-zisă. După pregătiri, am început foarte tare campionatul, în sensul că primul meci noi l-am avut cu Sfântu Gheorghe, un meci în care nu am confirmat progresul arătat în meciurile amicale. În acest meci fetele au clacat. Am câştigat apoi meciurile obişnuite, o victorie importantă la Satu Mare. Acolo sunt 50-60 de jucătoare aduse, s-a făcut o mare echipă de către antrenorul de acolo care este şi impresarul fetelor. Apoi am clacat din nou acasă cu Alexandria.

Cluj Expres: În acel meci a fost vorba şi despre ghinion.
Horia Pop: Deci, fondul a fost şi ghinionul. Deci şase secunde de joc, trei aruncări libere care au fost executate de Houston, o jucătoare cu siguranţă în aruncări libere. Houston din trei a băgat numai una. Am egalat, însă nu am mai avut forţă în minutele de prelungire. Am pierdut dacă îmi aduc bine aminte la 12 puncte diferenţă. Acel meci a fost pentru noi un fel de lovitură de măciucă. Apoi am câştigat meciurile pe care le-am avut, meciuri normale, dar am ajuns la un meci important: cel de la Râmnicu Vâlcea, cu Govora, o echipă puternică şi întărită. Acolo am avut şi 14 puncte în sfertul doi, dar am fost frânaţi în joc de arbitri. Este prima dată când fac o asemenea declaraţie. Ni s-a dat dreptate de către federaţie, dar nu şi pentru finalul jocului. În sfertul trei am jucat de la egal la egal, iar în sfertul patru deja noi nu am mai marcat niciun coş, iar ele au au avut şi o acoperire căci marcau numai de trei. Un alt meci pierdut a fost cel cu Rapidul pe care l-am pierdut. Unul dintre motivele înfrângerii este că fetele ştiau că sponsorul nu mai are posibilitate să continue, nu să se retragă, el fiind singur. La un moment dat dânsul a dorit să fie singur la echipă, să nu mai aibă şi alţi sponsori mari. Motivele le are dânsul şi eu nu pot să nu fiu de acord cu sponsorul oficial, cel care dă greul la echipă.Se analizează bugetul pentru transferuri

Cluj Expres: Momentan sunt probleme financiare la echipă?
Horia Pop: Sponsorul având anumite probleme financiare mi-a trimis personal un comunicat în legătură cu ce anume a declarat Vasic la Realitatea. Vasic, corect, neînvăţat cu minciuna a spus adevărul că situaţia este precară. Sponsorul este o persoană de bun simţ, nici nu vreau să aud, noi contăm pe dânsul, căci noi suntem foarte tare legaţi de el. Dar este normal că la această oră trei jucătoare nu au corespuns nici ca investiţie, nici la nivel de joc. Este normal ca să căutăm să găsim alte trei jucătoare. De aceea Vasic va pleca acasă şi va trebui să găsească acele trei jucătoare, dar trebuie să ştim şi pe ce anume buget ne bazăm.

Cluj Expres: Vor fi schimbări sigure la echipă chiar de la începutul anului?
Horia Pop: Trei vor pleca în mod deosebit. Este vorba despre contracte destul de mari, pentru noi. Noi nu mai putem acoperi aceste contracte pentru ce anume au arătat în turul campionatului. Transferurile se leagă de situaţia financiară. Vrem ca în perioada 5-15 ianuarie când este perioada de transferuri să mai acudem 1-2 jucătoare să completăm lotul.

Cluj Expres: Vă orientaţi numai spre jucătoare străine?
Horia Pop: Numai jucătoare străine. Jucătoarele românce din campionatul intern sunt execrabile ca valoare. Regula federaţiei, 4 străini şi un român, confirmă încă o dată că se termină treaba. Păi dacă nu joacă Burlacu la Asesoft, cine să joace dintre români. Restul sunt panaramă de jucători. La Mobitelco sunt vreo 2-3 pe care poate să îi bage Baldwin oricând. Uşor vor dispărea jucătoarele românce. A, că sunt echipe de junioare: Olimpia şi Sportul Studenţesc, curat junioare, dar nu asta este forma. Ele tot luând 50 de puncte diferenţă ce psihic vor avea acele jucătoare când vor ajunge la o echipă bună de divizia A. Vor fi timorate. Înainte erau centre de junioare la Cluj, la Oradea, Târgu-Mureş, Satu Mare, Braşovul care pompau mereu jucătoare la echipele de senioare. Acuma toată lumea se repede să aducă jucătoare străine.

Cluj Expres: În funcţie de bugetul care v a fi anunţat în ianuarie veţi fixa ce anume vă propuneţi ca obiectiv?
Horia Pop: Noi până în 5 ianuarie cel târziu trebuie să ştim pe ce sumă ne bazăm, pentru că până pe 15 ianuarie putem face transferuri. Şi sponsorul nostru m-a anunţat foarte frumos că mă va anunţa de îndată ce va ştii noutăţi legate de bugetul pe anul viitor. Noi dacă aflăm pe 10 este deja târziu. Pe 5 avem reunirea lotului, atunci vom ştii de care anume ne despărţim.

Cluj Expres: Sursa de selecţie pentru următoarele jucătoare este Serbia?
Horia Pop: Da, este principala idee. Şcoala de baschet de acolo este recunoscută pe plan mondial. Au ceva asemănător cu profilul nostru şi se adaptează mult mai bine. Prin Vasic, prin cunoştinţele lui seprăm să aducem jucătoare bune, dar întâi trebuie să ştie pe ce stă.


Mulţumit de locul ocupat


Cluj Expres: Sunteţi mulţumit de locul ocupat în clasament momentan şi de jocul echipei?
Horia Pop: S-ar părea că vom termina pe locul 5. Meritul acestui loc este al lui Vasic. El a ţinut fetele în mână. Noi puteam să scăpăm fetele din mână datorită problemelor financiare, căci fetele au simţit. Sunt convins că dacă nu era Vasic să strângă colectivul să nu mişte nimeni, nu că era grevă, dar ceva de genul…Cum s-a întâmplat la meciul dintre Sfântu Gheorghe cu Sportul Studenţesc. A apărut în numaibaschet.ro că şi-au uitat echipamentul acasă. Dom’le, staţi liniştiţi, nici vorbă de aşa ceva. Păi ar fi trebuit ca cineva să facă puşcărie pentru că nu le-a adus echipamentul. Acolo s-au întâmplat probleme financiare, acea echipă nu şi-a primit drepturile. Faţă de toate secţiile din club, noi ne-am clasat cel mai bine. Sigur, că noi nu am fost invitaţi la nicio gală, acolo măcar şase fete care au fost în lotul naţional al României. Eu am înţeles după gala aceea că e bines să retrogradezi în B, apoi revii în A şi eşti adus la gală şi prezentat lumii. După revenirea în A, după ce iniţial retrogradăm, vom fi revelaţia. Noi suntem pe 5, nu că am regresat, ci că au progresat celelalte echipe, au jucătoare cu contracte de băieţi. Nu fac studio comparative, dar ai sponsor, ai echipă şi tu nu ai la sală numărul de poziţii necesar zilnic şi săptămânal ca să pot să faci complexitatea instruirii, ca să aduci la valoare jucătoarele. Eu nu pot să merg în Sala Gheorghe Roman, căci nu sunt condiţiile ca la Sala Sporturilor. La sporturile de sală suntem cel mai bine clasaţi.


Performanţă…numai cu Vasic


Cluj Expres: Veţi prelungi înţelegerea cu domnul Vasic?
Horia Pop: Vasic are contract pe un an, dar obligatoriu noi trebuie să ne gândim la perspectivă numai în prezenţa dânsului, pentru că el dă continuitate în instruite şi seriozitate.

Cluj Expres: Antrenorul secund al echipei, Călin Pop, poate fi o alternativă?
Horia Pop: Sigur, absolut. Pop Călin este altenativa cea mai bună. De aceea stă lângă Vasic, de aceea este antrenor şi la PH Baschet. Acolo i-am dat mai multe libertăţi ca să fie continuator. El merge în continuare cu Vasic, îi recunoaşte acestuia valoarea de antrenor. Sunt multe echipe din campionatul intern la feminin care nu au antrenori buni. Călin are aici modelul, pe Vasic. De aceea au apărut antrenorii străini şi la echipele de băieţi, important este antrenorul.

Cluj Expres: În final, un mesaj din partea clubului pentru cititorii Cluj Expres?
Horia Pop: Le transmit numai gânduri bune din partea clubului şi să se bucure de sărbători. Crăciun fericit şi „La Mulţi Ani!”.

Rareş IordacheComentarii 1

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria Clon Sport Local
Gaz Metan Medias si U-Mobitelco Cluj, in semifinalele Cupei Romaniei
CS Gaz Metan Mediaş şi U-Mobitelco BT Cluj-Napoca s-au calificat în semifinalele Cupei României la baschet masculin, [...] mai multe »
Adio, Liga Campionilor! “U” Jolidon Cluj a pierdut si meciul patru
Cluj-Napoca. Vicecampioana României la handbal feminin "U" Jolidon Cluj a fost învinsă, duminică, în [...] mai multe »
Elevii clujeni au obtinut rezultate notabile la Campionatul Mondial de Karate de la Novi Sad
Novi Sad. Consiliul Judeţean Cluj a găzduit astăzi, 30 octombrie 2012, ceremonia de premiere a celor 13 elevi [...] mai multe »
Meci nebun la Cluj: U Mobitelco – CSU Asesoft, 96-103!
Cluj-Napoca. U Mobitelco si CSU Asesoft au oferit un meci nebun la Cluj-Napoca, clujenii cedand in final cu 96-103 [...] mai multe »
O caciula prea mare? U Jolidon a inregistrat al treilea esec in Liga Campionilor
Cluj-Napoca. Vicecampioana la handbal feminin "U" Jolidon Cluj a fost învinsă sâmbătă, pe teren propriu, de [...] mai multe »
Meciuri demonstrative de frisbee in Parcul Iuliu Hatieganu
Cluj-Napoca. Sâmbătă, 27 octombrie 2012, începând cu ora 10, ai ocazia să urmăreşti meciuri demonstrative [...] mai multe »
Primii romani care au traversat inot stramtoarea Gibraltar sunt doi clujeni de la Clubul Orca
Cluj-Napoca. E bucurie mare in clubul de inot Orca Swimming Club, deoarece doi colegi au traversat inot zilele [...] mai multe »
U Jolidon nu a putut rezista in fata campioanei Ungariei, Gyor ETO, scor 25-30
Cluj-Napoca. Vicecampioana la handbal feminin "U" Jolidon Cluj a fost învinsă sâmbătă, pe teren propriu, de [...] mai multe »
Covaciu: Nu stim inca ce inseamna Liga Campionilor, abia mirosim acest nivel
Cluj-Napoca. Antrenorul echipei de handbal feminin "U" Jolidon Cluj, Gheorghe Covaciu, a declarat, joi, într-o [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CLON.ro

Autentificati-va pe CLON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CLON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou