Reactualizat la:

Bisericile din Mănăstireni, Panticeu, Sâncraiu si Călăţele vor fi reabilitate

Bisericile din Mănăstireni, Panticeu, Sâncraiu si Călăţele vor fi reabilitate
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a eliberat o serie de certificate de urbanism pentru reabilitarea unor biserici – monument istoric, din Mănăstireni, Rogojel – comuna Săcuieu, Fodora – comuna Panticeu, Domoşu – comuna Sâncraiu şi Văleni – comuna Călăţele.

Rectifica

Pentru comuna Mănăstireni a fost eliberat certificatul de urbanism în vederea reabilitării bisericii reformate. Terenul este situat în intravilanul localităţii Mănăstireni şi aparţine Parohiei Reformate Mănăstireni, biserica fiind înscrisă în Lista monumentelor istorice. Prin intermediul lucrării se vor realiza reparaţii curente în interiorul şi exteriorul bisericii: îndepărtarea tencuielilor exterioare pe bază de ciment, văruirea exterioară şi interioară, reabilitarea şarpantei, intervenţii la nivelul structurii şarpantei în funcţie de expertiza biologică şi schimbarea învelitorii din şindrilă, reparaţii la instalaţia electrică.

            În cazul comunei Săcuieu a fost emis un certificat de urbanism pentru repararea, asanarea şi consolidarea bisericii ortodoxe din satul Rogojel. Terenul afectat de lucrare este situat în intravilanul satului Rogojel, comuna Săcuieu şi este proprietatea Bisericii Ortodoxe Rogojel. Biserica este de asemenea, monument istoric, figurând în Lista monumentelor istorice. La momentul actual biserica prezintă degradări – ciuperci, igrasie, condens, fisuri, urmând a se executa lucrări pentru repararea şi consolidarea bisericii, precum şi înlocuirea actualei învelitori cu o învelitoare corespunzătoare.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a mai eliberat şi certificatul de urbanism în vederea construirii acoperişului pe turn şi efectuării de reparaţii la învelitoarea navei bisericii reformate din satul Fodora, comuna Panticeu, biserică înscrisă în Lista monumentelor istorice. Proiectul propune construirea unui acoperiş de protecţie asupra turnului bisericii şi refacerea coronamentului superior al pereţilor turnului în vederea consolidării acestuia. Structura de lemn a acoperişului de protecţie va fi realizată din lemn şi va fi acoperită de un strat de scândură pe care va fi aplicată învelitoarea. De asemenea, se va realiza şi repararea şi completarea învelitorii navei, pentru aceasta urmând a se folosi ţigle de acelaşi tip ca cele păstrate. Învelitoarea va fi completată, deasupra frontului vestic urmând a se efectua reparaţii şi la tâmplărie.

            Totodată, a fost eliberat şi un certificat de urbanism pentru reabilitarea bisericii reformate din satul Domoşu, comuna Sâncraiu, judeţul Cluj. Prin intermediul lucrării se propun reparaţii curente la biserica monument istoric, în interiorul şi exteriorul construcţiei: reparaţii curente la nivelul finisajelor, pardoselii, tencuielilor, reparaţii curente la structura şarpanţei, schimbarea învelitorii de şindrilă şi amenajări exterioare.

            Pentru comuna Călăţele a fost eliberat certificatul de urbanism în vederea reabilitării bisericii reformate din satul Văleni. La momentul actual la biserica reformată, monument istoric, aflată în Lista monumentelor istorice, au apărut deteriorări atât la partea superioară a construcţiei – datorită infiltraţiei apelor pluviale, precum şi la partea inferioară a bisericii – datorită infiltrării apelor subterane. Avizul emis propune efectuarea unor intervenţii constând în refacerea finisajelor, restaurarea tâmplăriei existente, consolidarea structurală a bolţilor şi a pereţilor portanţi, schimbarea învelitorii, repararea şarpantei, nivelarea pardoselii, realizarea unui sistem de încălzire electric, modernizarea reţelei electrice precum şi schimbarea sistemului de paratrăsnet.

            Se urmăreşte de asemenea, ca toate lucrările de reparaţii să nu afecteze cu nimic stilul arhitectonic al bisericilor, învelitorile urmând a fi realizate din acelaşi tip (dimensiune) de şindrilă iar la renovări se vor păstra de asemenea, aceeaşi formă, paletă cromatică şi elemente constructive.

            „Eliberarea acestor certificate de urbanism reprezintă un nou pas în demersul nostru mai complex de dezvoltare şi promovare a turismului în judeţul Cluj dar şi de conservare a patrimoniului nostru cultural şi arhitectonic. Această iniţiativă vine în sprijinul conservării valorilor arhitecturale şi istorice ale monumentelor istorice, monumente care vor fi reabilitate prin restaurarea funcţiilor şi asigurarea unor condiţii tehnice şi de siguranţă corespunzătoare. Nu trebuie uitat faptul că Judeţul Cluj deţine numeroase biserici şi mănăstiri, monumente şi edificii culturale cu rol decisiv în susţinerea turismului cultural şi religios. Doar în ultimii trei ani Consiliul Judeţean Cluj a alocat pentru diverse lucrări la aceste obiective, prin intermediul programului pentru culte religioase, nu mai puţin de 3.000.000 de lei” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria Clon Ştirile judeţului Cluj
Totul despre relațiile online
Dacă încă nu ți-ai găsit jumătatea nu trebuie să intri în panică, indiferent de vârstă. mai multe »
Terapia OHT, o procedura revolutionara in tratarea cancerului
Noua terapie din acest domeniu, se numește Ozone Oxigen High Dose Teraphy (OHT), este un tratament revoluționar, [...] mai multe »
Lucruri de considerat despre achiziţia maşinilor de tip CNC
De-a lungul anilor tehnologia s-a schimbat atât de mult încât inovaţiile pe piaţă sunt aplicate pentru o vastă [...] mai multe »
Prima competiție de crossfit din Transilvania, la Cluj
Pe 20 iunie va avea loc la Cluj-Napoca prima competiție de crossfit din Transilvania. mai multe »
Clon.ro te trimite la concertul lui Julio Iglesias
Participă la concursul organizat de Clon.ro și poți câștiga invitații la concertul lui Julio Iglesias din Cluj.  mai multe »
Explozie intr-un bloc – 16 apartamente avariate
O puternica explozie a avut loc intr-un bloc, in noaptea de luni spre marti. 16 apartamente au fost afectate, sase [...] mai multe »
Repatrierea voluntara, intoarcerea acasa cu demnitate
Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Biroul în România, în parteneriat cu Asociația Serviciul Apel [...] mai multe »
Show electric in Castelul Banffy,Versailles-ul Transilvaniei
Zeci de mii de iubitori ai muzicii electronice petrec de doua zile in Castelul Banffy din Bontinda, judetul Cluj, in [...] mai multe »
Cluj-Napoca: Corabia lui Tezeu a navigat spre Trofeul Transilvania la TIFF 2013
Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2013 și-a desemnat laureatii! Lungmetrajul indian "Corabia lui Tezeu", [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CLON.ro

Autentificati-va pe CLON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CLON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou