Reactualizat la:

Amenzi de peste 660 mii lei, aplicate de Garda de Mediu Bihor

Amenzi de peste 660 mii lei, aplicate de Garda de Mediu Bihor
Scris de Simona Drimbău - Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii bihoreni de mediu în acest trimestru a fost în valoare de 100 000 lei.

Rectifica

În al treilea trimestru al acestui an Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat nu mai puţin de 295 de inspecţii. 126 inspecţii planificate, conform planului anual de controale şi 169 inspecţii neplanificate. Principalele neconformităţi constatate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost legale de nerespectarea prevederilor Autorizaţiei de Mediu, lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare. Abateri des întâlnite au fost şi neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor, eliminarea/depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor, deversare de ape uzate necorepunzător şi nedeţinerea formularelor de transport pentru deseuri.

În urma acestor controale, au fost aplicate 25 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 662 500 lei. Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bihor a fost în valoare de 100 000 lei, aplicată pentru nerespectarea prevederilor autorizaţieri de mediu. „În perioada 01.07.2018 – 30.09.2018 au fost aplicate trei sancţiuni complementare de suspendare a activităţii şi una de confiscare bunuri”, a precizat Mihai Togor, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor.

Verificări

Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea privind tematiciile dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, a respectării condiţiilor impuse în actele de reglementare, a măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar şi a măsurilor impuse cu ocazia verificărilor reclamaţiilor.

O pondere importantă în activitatea de control desfăşurată în trimestrul III din anul 2018 a avut-o rezolvarea reclamaţiilor, a sesizărilor. Astfel, din cele 49 sesizări înregistrate, 11 au vizat depozitări necontrolate de deşeuri, 11 au vizat deversări de ape uzate, 6 au vizat funcţionare ilegală fără autorizaţie, 7 au vizat disconfortul olfactiv şi 14 sesizări au fost redirecţionate către instituţiile competente pentru soluţionare.

„De asemenea, o pondere foarte importantă în activitatea de control au avut-o verificările efectuate în contextul cauzei C-301/17, Comisia Europeană împotriva României, acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, introdusă în temeiul articolului 258 din Tratatul privind funcţioanrea Uniunii Europene, prin care Comisia Europeană solicită curţii să constate că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile ce ii revin privind depozitele de deşeuri de pe teritoriul României, fiind urmărită punerea în aplicare a Ordinului Ministrului nr. 1063/2017, prin verificarea celor 9 depozite neconforme de deşeuri industriale periculoase incluse în HG 349/2005 şi a celor 8 depozite de deşeuri municipale neconforme ecologizate şi închise”, spun reprezentanţii instituţiei.

Totodată in trimestrul III comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au demarat mai multe controale tematice privind verificare administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate de interes naţional, verificarea operatorilor economici cu activitate în domeniul chimicalelor, verificarea respectării prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului de către operatorii care gestionează deşeuri medicale şi verificarea respectării condiţiilor din actele de reglementare şi stadiul realizării lucrărilor la proiectele de construcţie a microhidrocentralelor.

Educaţi să aibă grijă de mediu

Ca urmare a Protocolului existent între Garda Naţională de Mediu – Comisariatul General şi Inspectoratul Şcolar Bihor, comisarii de mediu au întreprins mai multe acţiuni alături de Primăria Municipiului Oradea şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor.

Astfel, în perioada 16.09.2018-22.09.2018 s-a sărbătorit Săptămâna Europeană a Mobilităţii, în municipiul Oradea ocazie cu care a avut loc o campanie de informare a cetăţenilor privind promovarea mijloacelor de transport nepoluante în detrimentul autoturismelor personale – distribuirea de fluturaşi pe str. Republicii pietonal, intersecţii intens circulate – zona Pieţei Rogerius şi a Parcului Magnoliei. De asemenea, elevii de la Şcoala Gimanzială „Nicolae Bălcescu” şi Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” au paricipat la un concurs de desene pe asfalt iar cei de la Liceul cu Program Sportiv Bihorul la un concurs de biciclete.

În cadrul acestor acţiuni au fost înmânate Diplome de participare concurenţilor, veste reflectorizante şi brelocuri cu inscipţia Săptămâna Europeană a Mobilităţii.

Ca urmare a aderării Gărzii Naţionale de Mediu la Rețeaua Uniunii Europene pentru implementarea și aplicarea legislației de mediu (IMPEL) care este o asociație internațională non-profit a autorităților de mediu ale statelor membre ale Uniunii Europene, țările în curs de aderare și candidate ale UE, EEA și țările AELS, un comisar din cadrul Comisariatului Judeţean Bihor a fost implicat în „IMPEL Next Generation Conference and IMPEL meeting” 25-28 Septembrie 2018. Scopul acestei conferinţe a fost să faciliteze schimbul de bune practici, studii de caz şi de cunoştiinţe priviind asigurarea conformităţii cu legislaţia de mediu a UE şi cum statele membre pot beneficia de pe urma acestora.Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria BIHON Ştirile judeţului Bihor
Micro-cosmosul stradal în Ioşia se extinde
Orion, Vega şi Pegas sunt denumirile acordate unor străzi noi din Ioşia, miercuri, în şedinţa ordinară a [...] mai multe »
Interviu JB: Călin Pop, solistul formaţiei Celelalte Cuvinte
La mulţi ani, Celelalte Cuvinte! Formaţia dragă orădenilor, Celelalte Cuvinte, a pornit într-un turneu aniversar. [...] mai multe »
Semnat contract pentru Borș – Biharia, pe A3. Termen asumat: martie 2020!
Directorul CNAIR și patronul Selina – Trameco, Beniamin Rus au semnat, joi, contractul pentru proiectarea și [...] mai multe »
Tânăr prins cu 141 km/h pe strada Calea Aradului
Un bărbat, în vârstă de 25 de ani, din localitatea Ceica, a fost prins de polițiștii rutieri în timp ce circula [...] mai multe »
Autostrăzile României, ca un puzzle spart
Guvernul vine cu promisiuni pe alocuri fanteziste. Se inaugurează tronsoane care încă nu reușesc să lege două [...] mai multe »
Porţi deschise la Profesional Academy
Peste 100 de orădeni au trecut miercuri pragul Profesional Academy. mai multe »
Nominalizați profesorii pentru Premiul Mentor
Profesorii și antrenorii din Bihor pot fi nominalizați la Premiul Mentor pentru excelență în educație 2018. mai multe »
Scriitorul Ion Simuț, laureat al MNLR
Muzeul Național al Literaturii Române i-a oferit criticului și istoricului literar Ion Simuț premiul „Șerban [...] mai multe »
Supraimpozitări en-gros pe 2019
Exclusiv cu voturile consilierilor liberali au trecut, miercuri, de plenul CL peste 100 de decizii de supraimpozitare [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CLON.ro

Autentificati-va pe CLON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CLON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou