Majoritatea imobilelor din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca au o vechime de peste o sută de ani şi sunt locuite de persoane în vârstă, de pensionari, care îşi drămuiesc banii de pe o zi pe alta. Legea îi obligă să suporte lucrările de refacere a faţadelor, dar proprietarii susţin că nu au bani pentru aşa ceva, informează Mediafax.
În urmă cu şase ani, Primăria Cluj-Napoca a început “Programul de revitalizare” a clădirilor din zona centrală a oraşului, care oferă posibilitatea executării lucrărilor de către municipalitate, iar proprietarii pot să achite contravaloarea acestora în rate, timp de zece ani. Din anul 2005 şi până în prezent au fost executate lucrări de refacere a faţadelor la 71 de imobile, dar, conform unui inventar recent al municipalităţii, în zona centrală, de protecţie istorică, sunt 690 de imobile, din care 310 necesită reparaţii. De asemenea, reprezentanţii Primăriei au identificat 60 de imobile care ar trebui refăcute în prima urgenţă, iar proprietarii a 39 de imobile dintre acestea şi-au dat acordul de principiu pentru a fi incluse în programul derulat de Primăria clujeană. Licitaţia pentru contractarea lucrărilor de refaţadizare la aceste imobile este programată în primăvara anului viitor.
Toţi vecinii ştiu că sunt necesare lucrări de refacere a clădirii, dar ridică din umeri: nu au bani.
Au aflat despre oferta Primăriei, de plată în rate pe zece ani a lucrărilor, şi, speriaţi de amenzi sau ameninţaţi “cu penalul” în cazul în care o bucată de tencuială sau de beton cade în capul cuiva, şi-au dat acordul să intre în programul municipalităţii. Singuri nu ar fi reuşit niciodată să angajeze o firmă.
Atentie, cade tencuiala cladirilor din centrul oraşului…şi zăpada
Trei copii au fost raniti de tencuiala cazuta de pe un balcon din centrul Clujului!
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CLON.ro